Австрия се усъмни в гаранциите ни за безопасността на новия блок на АЕЦ "Козлодуй"

Милен Енчев 08 януари 2014 в 15:16 2152 2

АЕЦ

Снимка БГНЕС (архив)

АЕЦ "Козлодуй"

Серия пропуски са допуснати в екооценката на проекта за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и те представляват потенциален риск за Австрия. Това се казва в становище на Австрийската агенция по околна среда за доклада по ОВОС (Оценка за въздействие върху околна среда) на проекта за 7 блок на атомната електроцентрала, поръчано от Австрийското федерално министерство на земеделието, горите, околната среда и водите и от властите на провинция Долна Австрия.

Становището, за което съобщи екосдружението „За земята“, е във връзка с желанието на Австрия да се включи в процедурата по оценка на трансграничния ефект на проекта.

Сеизмичните изследвания, на които докладът обосновава безопасността на проекта, са правени пред 20 години и не се изяснява доколко са актуални, е една от констатациите на австрийците. Експертите настояват в българския доклад да бъде разгледан и рискът от евентуална тежка авария на ядрения блок с голяма степен на освобождаване на радиация, какъвто сценарий досега въобще не е разгледан - „понеже ефектите могат да са дългосрочни и с широко разпространение и могат да засегнат дори държави като Австрия, които не граничат директно с България“. При потенциално голямо освобождаване на радиоактивни елементи. Изчисленията на австрийския екип показват, че в случай на такава авария, радиацията би засегнала сериозно и централната част на Австрия.

Те изискват също българските власти да оценят и риска за ядрения блок при евентуално въздушно нападение или външен взрив.

„В областта на атомната безопасност след инцидента във Фукушима са направени промени относно изискванията и целите за безопасност. Предоставената в доклада за ОВОС информация не позволява да се направи заключение дали и до каква степен уроците от инцидента във Фукушима ще бъдат взети под внимание относно изискванията и анализите за безопасност на типовете реактори, които са разглеждани за новия ядрен блок, както и до каква степен те може вече да са покрити от дизайна на кандидатстващите типове реактори“, се казва в австрийското становище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков