Андрей Райчев: Управляващите да се освободят от Рашков или ще потънат с него

Вътрешният министър е подвел премиера, той може само да шуми, заяви политологът

OFFNews 20 март 2022 в 11:47 6703 5

Снимка Архив

Наблюдаваме символично насилие. Това е насилие, което е един вид "само замахвам, почти удрям, но спирам". Това символично насилие в България не е нова практика. БСП беше подложена на символно насилие, после при Симеон Сакскобурготски работата се закроти и след това при Цветан Цветанов се появи отново. 

Това коментира политологът Андрей Райчев по бТВ по повод на ареста на бившия премиер Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. При символното насилие арестът и опозоряването заместват наказанието. За съжаление има много хора, които са доволни от това символично насилие. Но това е низово чувство на тълпата. Според мен замисълът не беше такъв, смята Райчев. Тази акция е с много голяма цена за управляващите, не защото е задържан бивш министър-председател, а лидер на опозицията. Спомнете си Корнелия Нинова веднъж я изгониха от залата в НС и какво стана - Димитър Главчев подаде оставка като председател на парламента, припомни политологът. 

Първата цена, която плащат управляващите - те активизираха ГЕРБ и го оневиниха, направиха го активен. Второ - съюзниците. Президентът се отдалечи от тях - каза им ясно, съд, а не арести. На Слави Трифонов кариерата му е борбата с Борисов, да не говорим за Христо Иванов, който се бори с главния прокурор - застрашават си коалицията. Партньорите в коалицията са обидени, научиха за акцията на премиера и вътрешния министър от медиите, заяви политологът. 

Според него проведената операция с ареста на Бойко Борисов е „много тежък пореден провал на Рашков“, който е подлъгал премиера. Доверили са се на Рашков, надявали са се да намерят нещо като пачки и кюлчета, това единственото обяснение“, коментира Райчев. 

Пред премиера и „Продължаваме промяната“ има два варианта - или „да подкрепят Рашков и да потънат с него, или да се освободят“ от вътрешния министър, който показва „неспособност да прави друго, освен да шуми“, смята Райчев. 

Изпаднаха в ситуацията на лъжливото овчарче, казаха "вълци, вълци", ама... Отменена е цяла страница в историята на ГЕРБ и те затова се радват. Но избори не могат да бъдат предизвикани от ГЕРБ, ще има, ако се увеличи разделението в коалицията, коментира политологът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

5

pisnamiotmutri

20.03 2022 в 19:21

Този социолог от галъп като какъв е поканен да дава мнение и оценка за работата на Рашков и МВР? Има вътрешна информация ли, експерт ли е?

-8580

4

Благодарение на Рашков се отървахме от голям процент от купения вот.

-240

3

редовно четящ

20.03 2022 в 13:11

Лайчев, Лайчев... И на теб ти трябва проверка на доходите!

610

2

Kиро Ванкувара

20.03 2022 в 13:01

И защо точно, макар да се разбира мотива на Райчев. А Райчев си остава в безтегловност от доста време, както и другитени т.н. анализатори. Крайно време е в България да се даде гласност на хора които наистина имат компетенция да направят реална оценка на ситуацията, НО ще бъде неудобна на никой в Българският праламен и цялата държавна администрация. Защото на един беработеш, вече счупен машинен мотор не се сменя само горивото или оператора, а се заменят всички неработещи звена и компоненти за увеличаване на КПД-то. Но имали такива подходящи е същността на въпроса!?

75

1

230 млрд баксов

20.03 2022 в 12:33

И на този му е последен сезон, да танцува. Заедно с каскета и мутроПитека си отива и той. Едни и същи мутри от началото на прехода направиха България на кочина.
 
X

Подкастът на OFFNews