3 години и 6 месеца затвор за Феим Чаушев

Юлиан Христов 20 януари 2012 в 15:35 1919 0

Феим Чаушев. Снимка: БГНЕС
Феим Чаушев. Снимка: БГНЕС

Ефективна присъда от 3 години и 6 месеца получи бившият зам.-министър на външните работи Феим Чаушев. Постанови я Софийският районен съд. Подлежи на обжалване пред Софийския градски съд.

Чаушев е осъден заради това, че е съдействал да се върне откраднат автомобил на турския бизнесмен Фейзи Илханлъ срещу откуп.

Същото наказание получи и другият подсъдим - Ивайло Геков, на когото, според обвинението, са предадени 23 000 евро за колата. Според адвокатите на подсъдимите по делото няма доказателства, че извършеното от Чаушев има престъпен състав.

Пред съда Чаушев заяви, че не е искал пари, а само да помогне.


Феим Чаушев беше зам.-министър в правителството на тройната коалиция. Участваше в търговски дружества, което бе в разрез със статута му на зам.-министър. Сътрудничил е на бившата Държавна сигурност.

Чаушев и Геков бяха задържани вечерта на 8 март 2011 година, по сигнал, подаден от турчина Фейзи Илханлъ на 19 февруари. Мъжът се оплакал, че автомобилът му - „BMW Х 6", е откраднат. На 7 март той повторно се свързва с полицията и обяснява, че е говорил и с бивш заместник-министър, който му обещал да опита да му помогне. На 3 март двамата се срещнали в столичен хотел. На срещата присъствал и непознат мъж, който предложил офертата – джипа срещу откуп от 25 000 евро.

Геков е задържан в момент на получаване на 23 000 евро – сумата, която собственикът на джипа успял да събере. Час и половина по-късно - на ул. „Персенк" в ж.к. „Лозенец", е задържан и Чаушев, който имал среща с Геков „за да си оправят нещата".

На 8 ноември Ендер Дермишев, един от основните свидетели по делото, отрече Чаушев да му е искал 25 хил. евро, за да бъде върнат откраднатият автомобил на шефа му Илханлъ. В залата стана ясно, че Дермишев не си спомня подробности по случая с откраднатата кола и представи малко по-различна версия.

След като автомобилът бил откраднат, с помощта на познат в Турция се свързали с Феим Чаушев. Той обяснил, че може да им помогне да си върнат колата, но само „на държавно ниво“. По-късно добавил, че има приятел, който можел да съдейства и по друг начин, но самият той не знаел точно какъв. След като ги запознал с Ивайло Геков, се дръпнал настрани. Геков, а не Чаушев, бил този, който поискал парите.

Според свидетеля той се съгласил да даде показания срещу Чаушев, защото му е било обещано бързо връщане на парите за откупа.

Друг свидетел - Али Калъч, се оплака пред съда, че в полицията прочели показанията му бързо, самият той не ги прочел, тъй като не знаел добре български. Но ги подписал, защото бързал да се прибере вкъщи при болното си дете. Пред полицията свидетелят е заявил, че Чаушев е казал, че може да намери автомобила и да го върне срещу 25 000 евро. Пред съда днес обаче каза, че Феим Чаушев е казал, че може да помогне, само ако има проблем с бюрокрацията, защото тя у нас е повече, отколкото в Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews