500 млн. евро под риск заради случващото се във фонд „Земеделие”

OFFNews 13 юли 2014 в 14:22 4621 2

Държавен фонд

Около 500 милиона евро са под риск заради случващото се в Държавен фонд „Земеделие”. Това каза пред БНР Ивайло Здравков, председател на Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми.

Той обясни, че в момента по всички одобрени проекти по Мерки 311 и 312 не са подписали договори.

"Крайният срок за изпълнение на проектите, които са със строително-монтажни работи, не могат да бъдат реализирани никога, поради простата причина, че проектите трябва да бъдат отчетени до 2015 г., което прави невъзможно изпълнението. А имайте предвид, че все още не са разписани договорите – по каква причина, не е ясно, подчерта Здравков. По думите му, лошото е, че в момента тези договори са с дати 30 юни и това е последният срок. Експресно Фонд „Земеделие“ по време когато беше Виолета Александрова и Мирослав Николов, задържаха договорите при тях. Те не са разписани в момента и който да дойде като директор в този момент във Фонд „Земеделие“ няма как да разпише тези договори със задна дата", обясни Здравков.

На въпрос, че е сезирана Европейската комисия за това, което се случва в ДФЗ и в тази връзка получен ли е някакъв отговор, Ивайло Здравко каза: „Имаме – той е официален отговор. Първият отговор беше от тях, когато ставаше въпрос да се вземе решение, самите те да вземат решение за скъпите автомобили – да бъдат отхвърлени. Тогава Брюксел и към нас изпрати писмо и каза, че това трябва да стане категорично, иначе нито един лев няма да бъде одобрен по проект, който ще финансира закупуването на скъп автомобил. Това така или иначе не стана – Фонд „Земеделие“ не се съобрази с това становище и от своя страна одобри абсолютно всички проекти за закупуване на автомобили. В момента очакваме второ становище от Брюксел за случващото се, за забавянето на проектите по 311 и 312 и 121”.

От Фонда отрекоха да носят вина за забавянето на подписването на документите за местните инициативни групи (МИГ). В отговор на твърдения на Здравков заместник изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ Виолета Александрова обясни, че причината е нов регламент, който е влязла в сила.

"Новият регламент вече е в сила и настоящата наредба, по която са приети проектите, не отговаря на новия регламент. Вината по отношение на това, че не сме подписали проектите, не е наша. Ако миналата седмица и по-миналата седмица и в последните няколко седмици не се правеха седем Управителни съвета, за да се махне ръководството на фонд "Земеделие", тези договори вече щяха да са си при бенефициентите. Ние сме си спазили абсолютно всички срокове в съответствие с наредбата", обясни тя.

Виолета Александрова каза още, че финансирането на джипове и яхти през фонда е било с не повече от 30 000 лева, което е било и в съответствие с наредбата. Александрова каза, че анекси на бюрото й няма. Те са качени на сайта на фонд „Земеделие“. Тя се надява по мярка 121 Земеделското министерство да разреши прехвърляне на пари от гаранционния фонд. И допълни:

Към настоящия момент цялата институция е в абсолютен ступор, взет е достъпа на ключови експерти до системата компютърната на фонд "Земеделие" и се разпорежда заместник-директор на Фонда от квотата на Движението на права и свободи с неясно каква заповед. Не се допускат изпълнителните директори на фонд "Земеделие" в сградата на Фонда. Апелирам наистина хората, от които зависи това нещо, да вземат отношение, тъй като тези проекти, разгледани, готови, напечатани, в един момент ще се окаже, че целият този труд е бил абсолютно напразно през последните месеци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

2

Enprom Enprom

16.11 2016 в 17:27

Към 2016 година, което е половината време от програмен период 2014 – 2020 може да кажем по основните мерки 4.1 и 4.2, че има доста проблеми, които трябва да бъдат отстранени за да заработи системата още по добре и да не се създава напрежение между МЗХ, ДФЗ и разбира се бенефициентите. За всички, които искат да разберат повече за тези мерки и въобще всичко за програмите през настоящия програмен период може да видите тук: http://enprombg.com
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков