Зрелостниците с право на изпит за повишаване на оценката от матура

Александра Маркарян 16 декември 2022 в 12:35 2505 0

Красимир Вълчев, председател на комисията по образование в парламента и основен вносител на законопроекта.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Красимир Вълчев, председател на комисията по образование в парламента и основен вносител на законопроекта.

Зрелостниците да имат право да се явят на изпит за повишаване на оценка от матура, предвижда законопроект за промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

Видно от имената на вносителите, се очаква промяната да бъде подкрепена от мнозинство в пленарната зала и да влезе в сила.

Те са: Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС), Николай Денков и Христо Симеонов („Продължаваме промяната“), Елисавета Белобрадова („Демократична България“) и Гален Монев („Български възход“).

Сега дванадесетокласниците нямат право да се явяват на повишителен изпит. Оценката от матурата е окончателна и ако е под очакваната, това може да им попречи да влязат в университет. Много висши училища приемат за балообразуващи оценките именно от ДЗИ.

Ако по време на изпита преценят, че не са достатъчно подготвени, могат единствено да предадат „бял лист“, за да получат оценка „Слаб (2)“. Само в този случай имат право да се явят повторно на поправителна сесия.

Промяна на този режим чрез изменение на чл. 132 от цитирания закон предлагат петимата депутати – които са внесли законопроекта си в деловодството на Народното събрание на 14 декември.

Редакцията на текста предвижда при незадоволителна оценка, различна от двойка, зрелостникът да има правото да се яви отново с цел повишаването ѝ. Поставени са обаче ограничения: той не може да се явява отново и отново до безкрай – може да се яви веднъж. Има и времева рамка: това може да се случи до края на календарната година, следваща първото полагане на държавния зрелостен изпит.

Повторното явяване за повишаване на оценката ще е в същото училище, където е се е провел първият изпит, когато такъв бъде насрочен там.

Зрелостникът ще получава удостоверение с новата оценка, ако тя е по-благоприятна от първата. 

За да подсигурят признаването на вторите оценки от университетите, депутатите предлагат и съответното изменение на Закона за висшето образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки