Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Знаят ли тийнейджърите каква е разликата между дебитна и кредитна карта

OFFNews 29 март 2017 в 19:00 4702 4

Преди година направихме проучване сред тийнейджърите за познанията им на тема финанси. Оказа се, че повече от половината ученици между 14 и 18 г. не правят разлика между дебитна и кредитна карта, повече от 40 на сто не знаят откъде идват парите. Казваха "От банкомата" или "От портмонето", а това не може да са отговори. Тогава създадохме програма за финансово образование, разказва Илона Станева, директор маркетинг, реклама и пиар в Първа инвестиционна банка. Днес тя, директори на училища и представители на неправителствения сектор и асоциацията на банките представиха пред медиите виждането си за необходимостта от финансово образование в училищата. Работната закуска бе посветена на Европейската седмица на парите, започнала на 27 март, в която България се включва за първа година, а в Европа се провежда за трета поред.

Финансовото образование трябва да започва у дома, още откакто дечицата са малки и теорията да преминава в практика от първи клас, когато детето започва да разполага със собствен бюджет, коментира Ивелина Атанасова от фондация "Digital KidZ". За да бъде изградено правилно отношение към парите, то не трябва да ги получава като награда - за шестица в училище, за това, че е разходило кучето или че е изхвърлило боклука - или да му бъдат отнемани като наказание, убедена е тя. Но ако например иска да си купи нещо скъпо, трябва да има начин да си ги изработи и предварително трябва да се изговори в семейството какво ще бъде платено с тях и каква е "работата", срещу която детето ще ги получи.

Идеята за ранно финансово обучение в училище подкрепиха директорите на Софийската математическа и 9 Френска езикова гимназия, директорът на 119-о училище и бивш зам.-министър на образованието Диян Стаматов, Пенка Прокопиева от Първа английска, родители.

Налага ни се да обучаваме както децата, така и родителите. А много от нашите ученици напускат България след завършването - те трябва да са готови и за финансовите предизвикателства навън, каза директорката на 9 Френска гимназия Емилия Богданова.

На работната закуска ПИБ представиха и продукт за деца, който предстои да пуснат - дебитна карта за деца и тийнейджъри под формата на микрочип, който може да се вгради в сликонова гривна или ключодържател. Така, според банката, може да се преодолеят два проблема - рискът детето да изгуби парите в брой или да му ги вземат и рискът да похарчи повече, отколкото родителите са му позволили. Вторият проблем се решава, защото при детските дебитни карти родителят може да определи дневен и седмичен лимит, който детето да не може да надвиши. Когато детето извърши плащане пък получава съобщение на телефона, съдържащо информация за сумата, покупката и мястото, където е направена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

4

Buriata

30.03 2017 в 18:49

Много добра инициатива. Финансовата грамотност трябва да бъде преподавана като предмет в училищата. Именно от финансовата неграмотност се възползват какви ли не спекуланти и престъпници. Някак си за боравенето с финансите се смята, че е умение което ни е спуснато или си е наша лична отговорност, но като нямаш елементарни познания нямаш и базата, над която да ги развиеш.

12373

3

Emigirl

30.03 2017 в 12:55

За децата е инициатива, наред с всичко, което учат в училище, да станат отговорни и с отношение към парите не е зле
 
X

Да помогнем на украинските деца!