За хората с увреждания: Телефон 112 с приложение на смартфона

OFFNews 20 юли 2016 в 11:02 3067 2

Хора със слухови и говорни проблеми ще имат достъп до центровете на спешния телефон 112. Спешният телефон трябва да осигури необходимите условия за това със съдействието на МВР. 

Това реши парламентът с приемането на промените в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 на второ четене.

В законопроекта е записано, че министърът на вътрешните работи в срок от една година трябва да уреди достъпа на хора с увреждания до единния европейски номер за спешни повиквания.

Чрез приемането на промените се синхронизира българското с европейското законодателство.

Промените бяха внесени от ПГ на "БСП лява България", а депутатът Атанас Мерджанов благодари на народните представители за подкрепата по законопроекта.

Повикването до 112 ще става свен гласово и по друг начин, като техническите параметри още се обсъждат. Предвидено е да се направи специално приложение за смартфони за връзка със спешния телефон. 

"Това ще е нова система за смартфон, която ще позволи да се обменя текстова комуникация между оператора и лицето, което търси помощ чрез единия европейски номер", обясни Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Разговари са водени и с Агенцията за хората с увреждания, която ще съдейства мобилните оператори да активират интернет достъп до това приложение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков