ВСС свали от пост шефа на спецпрокуратурата

OFFNews 24 септември 2015 в 14:30 1734 0

ВСС свали от пост шефа на спецпрокуратурата

Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи от поста административен ръководител на Специализираната прокуратура Светлозар Костов. Решението беше взето с 13 гласа "за", четири "против" и трима "въздържали се". По този начин той беше наказан за нарушение на Етичния кодекс на магистратите.

Предложението за образуване на дисциплинарното производство е на главния прокурор Сотир Цацаров и е първото от общо четирите срещу Костов, което ВСС приключи.

През пролетта на миналата година бе внесено първото предложение за налагане на наказание. То е на 11 от членовете на ВСС за нарушения при случайното разпределение на делата, неетично отношение към колегите и уронване престижа на съдебната власт с няколко негови медийни изяви.

Вносителите бяха Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Светла Петкова, Милка Итова, Васил Петров, Михаил Кожарев, Мария Кузманова, Румен Боев, Каролина Неделчева, Даниела Костова. В дисциплинарния състав бяха Ясен Тодоров, Елка Атанасова и Милка Итова.

Скандалът около Светлозар Костов избухна през 2013 г., след като не бе избран за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Тогава всички присъстващи членове на съвета подкрепиха неговия конкурент – Даниела Попова, припомня "Правен свят".

След този провал, в свои медийни изяви, той се изкара жертва на смяната на политическата конюнктура, каза, че срещу кандидатурата му са били впрегнати много лобита и интереси, а спецпрокуратурата не се справяла с финансовите и данъчни дела заради неопитността на колегите му.

След изявите на Костов, подчинените му изпратиха писмо до ВСС, в което изразяват несъгласие с развитите от него тези. Писмо с подобно съдържание било пратено и от обвинители от АСпП.

Когато научил за писмата, Светлозар Костов започнал "вътрешно разследване", за да установи авторите. Заканите му, че ще има ровене в компютрите и други подобни мерки, както и спешно свикана среща с колектива, на която настоявал да научи авторите, провокираха още едно писмо до съвета. В него прокурорите твърдяха, че са подложени на недопустим психологически натиск и опит за "лов на вещици", твърдят, че микроклиматът е нетърпим и ако ВСС не предприеме мерки, тогава ще подадат молби да бъдат преместени в други съдебни органи.

В резултат на скандала ВСС възложи на Инспектората да извърши проверка в спецпрокуратурата. Съдебните ревизори констатираха нарушения и така бе образувана първата дисциплинарка срещу Костов.

Другите две дисциплинарни производства срещу Костов са по предложение отново на главния прокурор (за нарушение на случайното разпределение, неизпълнение на разпореждане на зам.-главен прокурор и липса на контрол по спазване на сроковете) и на шефката на АСпП Даниела Попова, която поиска уволнението на Костов заради случая с Росен Петров-Животното.

Вчера пък Костов си направи самоотвод по делото "Октопод", по което работи повече от 5 години. Мотивът – вече не се чувствал безпристрастен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки