Вселенският патриарх: Чудо е, че след кланетата българите останаха християни

ОFFNews 09 ноември 2015 в 18:26 8487 6

Вселенският патриарх Вартоломей I.

„Истинско чудо е, че въпреки гоненията и кланетата, въпреки тежките икономически последици, които носел след себе си фактът, че българите са християни, вашият благословен народ остана верен на вярата на своите бащи и я съхрани с толкова жертви и реки от кръв. Съхрани православната си вяра като зеницата на окото си и прискърбите на неотдавнашните гонения срещу църквата веднага след Втората световна война. Днес православната църква на България се възражда от пепелта и се подновява като на орел нейната младост". 

Това заяви  Вселенският патриарх Вартоломей I по време на връчването му на орден „Стара планина” I степен от президента Росен Плевнелиев.

Той изтъкна, че във вековете след падането на Българското царство в края на 14 век народът ни е изпитал много трудности

"Особено би допринесло по посока, както на напредъка и развитието на отечеството ви в ЕС, така и на единството на църквата и народа му с останалия православен свят, а безспорно и преди всичко Вселенската патриаршия иска връщането на отнетите по време на войни и неразбории на Балканския полуостров свещени богослужебни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция”, заяви Вселенският патриарх.

„Особено молим за светините от нашите Свети патриаршески и ставропадиални обители Света Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честният предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората”, подчерта Вартоломей I.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки