Военни заловили 350 мигранти на границата с Турция за месец

Армията има готовност за изпращане на 2000 военни на границата

OFFNews - Бургас 21 октомври 2016 в 16:47 5030 0

Снимка OFFNews

Николай Ненчев

Военните се готвят за дългосрочна мисия по българо – турската граница. Това анонсира при посещението си в района на Малко Търново министърът на отбраната Николай Ненчев.

350 нелегални мигранти са установени само от специалните части на армията, само за около месец, каза Ненчев, който постави висока оценка на работата на военните. Чужденците са заловени преди да навлязат на наша територия и са върнати обратно в Турция. Но военните ги чака още работа:

Информацията, с която разполагам, не е оптимистична. Всичко онова, което се случва в Афганистан, в Сирия, в Ирак, Иран, Либия, не ми дава основание за особен оптимизъм. Така че, подготвяме се за дългосрочна мисия“, добави Ненчев.

А местното население одобрявало присъствието на военните, добави министърът. В малките населени места казвали, че се чувстват по-сигурни, когато има войници, били готови дори да ги подслоняват и хранят, ако се наложи, разказа Ненчев. Той отказа да отговори колко са служители са насочени към границата, поради „съображения за сигурност“. Добави, че при нужда, около 2000 души могат да бъдат предислоцирани за няколко часа, но към момента нямало такава необходимост.

Бригаден генерал Костадин Кузмов, командир на Втора механизирана бригада, допълни, че маршрутът на мигрантите се мени непрекъснато:

Тук беше акцентът в последния месец и половина, тъй като потокът от бежанци беше насочен именно в това направление. За различното време, потоците се пренасочват. Когато съсредоточим усилията в някое направление, те автоматично се пренасочват към някакво друго. Тези направления се местят – от Свиленград до Резово“, добави ген. Кузмов.

Относно слуховете, че край с. Звездец ще се изгражда бежански лагер, Николай Ненчев уточни, че темата не е обсъждана в Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки