Внимание салмонела: Зачестяват случаите на хванато с бактерията месо от Полша

OFFNews 16 август 2020 в 15:16 5315 1

Зачестяват случаите на салмнела в пилешкото месо, внос от Полша, предупреждават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Справка в системата за бързо оповестяване показва, че почти всяка седмица се унищожават десетки тонове заразено месо.

От началото на годината досега инспекторите от агенцията по храните са взели над 1400 проби от пилешко месо, внос от Полша. В 26 от тях е открита салмонела. За миналата година случаите са три.

От общо 26 проби със заразено месо само 10 са от опасните видове салмонела, останалите 16 са за щамове, които не са опасни за човешкото здраве. Въпреки това ветеринарите оповестяват всички случаи и предприемат унищожаване на заразеното месо, съобщава БНТ.

Д-р Кремена Стоева от дирекция „Контрол на храните" в БАБХ коментира, че салмонелата, която са установили, е в различни разфасовки - и при цяло пиле, и при бутчета, крила, филе.

Инспекторите вземат проби още на границата от всяка пратка. Докато не излязат резултатите месото не се пуска по магазините.

"Ако се установи наличие на салмонела, това месо се насочва за термична обработка или за унищожаване. Така че хората трябва да бъдат напълно спокойни, трябва да е ясно, че няма опасност птиче месо със салмонела от Полша в момента да се търгува на българския пазар", коментира д-р Стоева.

Бактерията се унищожава при температура над 70 градуса. Няма опасност да се заразим, ако месото е термично обработено, съветват експертите. Симптомите на заразяване със салмонела са висока температура, гадене, повръщане, разстройство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

1

tough

17.08 2020 в 09:01

Крайно време е да спрем всички търговски отношения с поляците. Тия не спряха да се опитват да ни отровят -- то не бяха яйца, гъби, ябълки, сега па и месо.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки