'Видяхме войната пред очите си': След повече от осем месеца престой корабът 'Царевна' се прибра окончателно

Таня Николова 16 ноември 2022 в 18:44 2247 1

Корабът Царевна

Снимка Vessel Finder

Корабът Царевна

Почти девет месеца, от които шест дни плаване към Варна, отнема последният засега рейс на кораба "Царевна". По обед днес плавателният съд акостира във Варна след продължилото с месеци блокиране в украинското пристанище Мариупол. Там "Царевна" се намираше от 22 февруари до 10 ноември.

"Имаше периоди на интензивно обстрелване на пристанището - около месец и половина с постоянни престрелки. Бомби падаха и на разстояние от 20 метра от кораба. На всички ни беше за първи път да попаднем на война", разказа капитанът Павел Павлов.

Той, заедно с още четирима души - двама българи и двама украинци, останаха доброволно на борда, след като в средата на април от "Царевна" се евакуираха останалите 14 души от екипажа.

"Не сме имали проблеми нито с украинските, нито с руските власти", каза Павлов и допълни: "Колкото до загубите, те са в най-голяма степен емоционални".

Корабът Царевна пристигна във Варна

За плаването от Мариупол до Варна екипажът е бил попълнен с украински моряци. "При желание, те могат да продължат да работят с компанията оператор", каза представителят ѝ Даниел Стефанов.

След ремонта на плавателният съд той ще бъде пренасочен към по-спокойни води. Загубите тепърва ще се изчисляват. Във Варна корабът "Царевна" пристига без товара си, който е бил разтоварен. "Нямаме яснота какво стана с него", казаха от фирмата.

Когато "Царевна" беше заварен от войната в Мариупол, на него се товареше стоманен прокат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков