Велообиколката на Северозапада е тази събота със старт от Чипровци

Колоездачите ще могат да преминат по маршрути от 45 до 165 километра

OFFNews 22 май 2024 в 12:15 619 0

На 25 май (събота) в 9 сутринта ще бъде даден старт на четвъртата Велообиколка на Северозапада. В събитието се очаква да се включат рекорден брой от над 550 шосейни колоездачи, които да преминат по някой от 4-те маршрута с дължина до 165 километра между Чипровци и Белоградчишките скали.

Събитието цели да популяризира екологичния, активен туризъм в района и да покаже на повече хора запазената природа и забележителностите на Северозапада. Именно затова маршрутите преминават край някои от основните атракции и красиви гледки в тази част на България. Карайки, участниците ще могат да видят Чипровския манастир, Белоградчишките скали, биосферен резерват „Чупрене“, часовниковата кула в град Чупрене, както и част от впечатляващите пейзажи, които предлага трасето. Качественият асфалтов път с минимален автомобилен трафик, чистият въздух и гостоприемните домакини, са другите големи преимущества на района.

„Подкрепяме Велообиколката на Северозапада, защото тя предоставя възможност на любителите на колоезденето да опознаят най-северозападната точка на България по един незабравим начин. Събитието привлича не само колоездачите, но и техните семейства и приятели, които прекарват допълнително време да се любуват на природните дадености в региона и допринасят за развитието на местната икономика. Радваме се, че Велообиколката се превърна в чакано ежегодно събитие и набира все повече участници всяка година“, казва Юлиана Дечева – Програмен директор „Културно-исторически и природен туризъм“ към Фондация „Америка за България“.

Маршрутите, по които ще карат участниците, са общо четири. Най-късата дистанция, предвидена за начинаещи, е с дължина 45 километра. Тя има 430 метра изкачване и преминава през няколко села. По трасето от 75 км могат да се включат малко по-опитни колоездачи, като тях ги очакват общо 720 метра изкачване, преминаващо през биосферен резерват „Чупрене“. 105-километрвото трасе пък е със значителните 1300 м изкачване и извежда колоездачите до гледки към Белоградчишките скали. За първи път тази година събитието включва и маршрут с дължина приблизително 100 мили – 165-километрвото шосейно трасе с 1800 метра изкачване. То е с отбивка до село Стакевци и е създадено за опитни състезатели, които искат да разгледат всичко по трасето и да премерят силите си.

Началото на четвъртата Велообиколка на Северозапада ще бъде от град Чипровци, където община Чипровци е основен съорганизатор на събитието от първото му издание през 2021. На градския площад в 9 ч. сутринта на 25-и май ще бъде даден старт за участниците в най-дългата дистанция от 165 километра. По-късно, в 11 ч., ще е масовият старт и за колоездачите във всички останали дисциплини – 45, 75 и 105 километра. Финалът, както всяка година, е в малкото село Митровци, където ще бъде награждаването. Там участниците във Велообиколката ще попаднат в автентичната среда на местния събор с монтанска духова музика и класическите скара-бира, а всеки финиширал ще може да опита и местното „Чипровско пиво“.

Всички участници във Велообиколката на Северозапада, освен възможността да се включат в голямо събитие, ще получат и застраховка, възможност да използват механик по трасето и организиран транспорт от финала до старта. Предвидени са и тениски с логото на събитието на колоездачите, както и медал за всеки завършил.

Допринасяйки към автентичната атмосфера на Северозапада, организаторите са предвидили и специални награди за най-бързите колоездачи – освен медалите си, победителите ще получат и бутилки със селекция от местно вино, като първият печели 3 литра, вторият 2, третият – 1.

Желаещите да прекарат почивните си дни в района, освен настаняване в къщите за гости и хотелите в близост до трасето, могат да използват и безплатната къмпинг зона, разположена край финала в село Митровци.

Събитието се организира от клубовете „Бегач“ и „Колоездач“ с подкрепата на фондация „Америка за България“ и общините Чипровци, Чупрене, Белоградчик и Димово.

Регистрацията продължава до 24-и май включително на уебсайта на събитието: northwest.bg.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София