Вечер на добродетелите – грижа и развитие за най-нуждаещите се в кризата деца

OFFNews 15 октомври 2021 в 10:29 895 0

Грижа и развитие за най-нуждаещите се в кризата деца е каузата на 12-тото издание на благотворителната Вечер на добродетелите, която организира на 25 октомври фондация „За Нашите Деца“. Вече 29 години организацията работи за развитие и щастливо детство за децата в ранна възраст. Мисията й е да създава среда, в която всяко дете в ранна възраст развива своя потенциал заедно със семействата и общността.

Тя е още по-важна във времена на криза като пандемичната, която вече втора година поставя на изпитание стотици хиляди деца и техните семейства.

Според доклад на УНИЦЕФ и от наши наблюдения, най-тежко засегнати са децата от семейства, които живеят в бедност и чиито родители са трайно безработни или не са икономически активни. Проучването на УНИЦЕФ разкрива огромното въздействие върху децата и семействата в неравностойно положение, като 3,5% от родителите трудно се справят с всекидневната прехрана след затварянето на училищата, а 40% се нуждаят от помощ при гледането на детето, за да могат да отидат на работа.

Пандемията изправи семействата пред неочаквани за тях рискове – бедност поради загуба на работа, невъзможност да посрещнат основни нужди, липса на достъп до здравеопазване и образование.

Много семейства, които фондацията беше подкрепяла и се чувстваха уверени сами да се справят с предизвикателствата на ежедневието, останаха без работа и сигурни доходи, в затруднено социално и материално положение. Екипът на фондация „За Нашите Деца“ не оставя такива семейства сами.

Защото те вярват, че инвестицията в ранното детско развитие и особено в най-уязвимите деца и техните семейства е най-ефективният начин за предотвратяване на най-лошите последствия и за подсигуряване на по-добро обществено здраве, по-малко бедност, по-устойчиви икономики и по този начин най-добрите условия за живот на всички.

През последната година значително нарасна броят на подкрепяните от фондацията семейства, а нуждите им станаха все по-разнообразни. Над 2300 са подкрепените през миналата година деца и семейства, а само за първите девет месеца на тази година те са близо 1700. Желанието им е да достигнат до още много нуждаещи се деца и семейства.
Затова се избрали за кауза на Вечер на добродетелите 2021 г. „грижата и развитието за най-нуждаещите се в кризата деца“.

Целта на фондацията е през следващата година да достигне до поне 2500 деца в ранна възраст и техните семейства, за да отговори адекватно на нуждите, които поражда кризата и въздействието й върху децата и семействата. Фондацията ще насочи усилията си към най-нуждаещите се в кризата деца и техните семейства, но и ще продължи да подкрепя децата с трудности в развитието и децата в приемни и осиновителни семейства. Ще положи всички усилия да върне фокуса на общественото внимание върху децата, които са най-потърпевши от кризата, но и глобално забравени.

Целта е повече деца в ранна възраст да получат силен тласък в развитието си със сигурността на семейство, но и с интензивна стимулация, благодарение на която те да учат активно за света около тях и да разкрият своя заключен потенциал. Това е ключова инвестиция за успеха на децата в нашето общество, в образованието и трудовата им реализация в последствие.

Фондация „За Нашите Деца“ благодари на спонсорите и партньорите на събитието – Дънди Прешъс Металс, Special Events Group, Sofia Event Center, X-Real, ЕОС Матрикс, Интерлогистикс Холдинг Лимитед София, SiteGround, Compass Invest, Moto Pfoe Bulgaria, лаборатории Синево, The Smarts, J Point Group, и Arlet Stars, Ред Девил Кетъринг, Лаборатории Бодимед, Девин Изворна, Гастроном, La Feve by Pavel Pavlov, & хляб, J Point Group, Венци Петров Фотография, Greet.bg, Арлет, Любашки. Тяхната подкрепа обезпечава всички организационни разходи и осигурява възможността 100% от набраните средства преди и по време на Вечерта на добродетелите да бъдат насочени към каузата в подкрепа на ранното детско развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков