Вазов на матурата по литература, МОН публикува теста с верните отговори

Александра Маркарян 25 август 2022 в 15:49 1971 0

Матура по български език и литература

Снимка БГНЕС/Зара Русева, архив

Матура по български език и литература

"Слово и памет в одата „Паисий“ на Иван Вазов" бе темата на днешния държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература. Явилите се 6 111 зрелостници имаха за задача да напишат по нея интерпретативно съчинение в рамките на 4 страници или есе в същия обем със заглавие "Съмненията - приятели или врагове", без да трябва да обвързват текста си с конкретен литературен герой или произведение, изучавано в училище.

След края на матурата Министерството на образованието и науката съобщи падналите се формулировки и публикува теста с отговорите на 40-те въпроса в него (може да ги видите ТУК).

В частта, чрез която се проверява познаването на изучаваните произведения и способността за тълкуването им, имаше задача да се открие темата в откъс от неизучавана творба, а в друга – да се съпостави интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст. Като изучаван текст се падна „История“ на Н.Й.Вапцаров, а като неизучаван – „Бойното поле при Сливница“ от Иван Вазов.

Две работи са били анулирани - във Велико Търново и Враца.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 септември.

Максималният брой точки на матурата е 100. Съчинението или есето носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които са за оценка „Среден (3)“.

Утре (26 август) ще се проведе изпит по профилирани предмети, избрани от зрелостниците, както и за придобиване на професионална квалификация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки