Варна стана Европейска младежка столица 2017

OFFNews 20 ноември 2014 в 10:43 2827 1

Кристалина Георгиева с кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов

Град Варна бе избран за Европейска младежка столица през 2017 година, съобщиха от общината. Морската ни столица изпревари Кашкайш (Португалия), Галуей (Ирландия) и Перуджа (Италия).

Церемонията по обявяване на победителя се състоя снощи в румънския град Клуж-Напока, който е носител на титлата за 2015 г.

Също вчера в Европейския парламент кметът на София Йорданка Фандъкова официално получи наградата за София, която бе обявена за Европейска столица на спорта за 2018 година, а кметът на Бургас Димитър Николов взе наградата за Бургас, който стана спортен град на континента за 2015 година.

"Тази инициатива не е свързана с никакво финансиране, трябва да кажа на всички. Самата инициатива е мобилизираща. Тя е престижна и мобилизираща да си свършим сами работата. Очаквам от екипа, на който съм много благодарна, тази програма 2015 – 2018 с конкретни мерки и дейности", коментира Фандъкова.

"Тази титла е награда и за всички спортни деятели в Бургас, всички спортни клубове, младите, които подкрепиха тази инициатива. Предвидили сме за следващата 2015 година повече от 60 събития, една голяма част, разбира се, ще бъдат международни", каза Димитър Николов.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева и премиерът Бойко Борисов поздравиха ръководствата на общините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки