Въпреки оставките Денков накара всички областни управители да вземат спешни мерки заради очакваните валежи

OFFNews 13 юни 2023 в 11:19 1589 0

След наводнението в Берковица

Снимка Facebook/Община Берковица

След наводнението в Берковица

Въпреки оставките от всички областни управители в страната, подадени в понеделник, премиерът Николай Денков ще изиска от губернаторите да вземат спешни мерки за превенция срещу евентуални наводнения.

С оглед на метеорологичната прогноза за следващите дни от тях се очаква още днес да проверят невралгичните точки, на които могат да се появят свлачища или да се стигне до преливане на вода, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Необходима е бърза организация по региони за почистване на деретата и оформянето на диги на местата с най-голям риск.

Денков е провел среща с ръководителите на институциите, които са пряко ангажирани с отстраняването на щетите от вчерашните наводнения.

Министрите на отбраната, на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, началникът на Генералния щаб на Българската армия, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) и председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ докладваха на акад. Денков за актуалната ситуация в засегнатите райони и предприетите мерки.

Четири екипа на ГДПБЗН и в момента отводняват в Берковица, продължават усилията за снижаване на нивото на язовирите „Клисурица“ и „Огоста“. Необходими са спешни действия на местната власт с помощта на държавата за почистване на дерето при язовир „Огоста“, което е превърнато в нерегламентирано сметище.

Междувременно близо 100 военнослужещи и техника от състава на 10-и механизиран батальон във Враца се включват днес в дейностите по преодоляване на последиците от наводнението в Берковица. В готовност са и доброволци, които могат да участват в разчистването на наносите. Очаква се да се включат активно пътноподдържащите фирми по места.

МВР ще възложи проверка за причините за поредното наводнение, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Премиерът е благодарил на всички институции, които са реагирали бързо и адекватно на тежката ситуация във вчерашния ден и през изминалата нощ.

Днес екипи на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане ще обходят засегнатите от наводнението места и ще преценят необходимостта от социална подкрепа за пострадалите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки