УНСС избра нов ректор

Александра Маркарян 19 декември 2011 в 18:10 4323 1

Стати Статев

Снимка БГНЕС

Стати Статев

Новият ректор на Университета за национално и световно стопанство е проф. Стати Статев. Той беше избран от Общото събрание с 218 гласа. За другия кандидат-ректор – проф. Пламен Мишев, гласуваха 81 делегати.

Проф. Статев бе първи зам.-ректор и поема поста на проф. Борислав Борисов, който няма право да се кандидатира за трети ректорски мандат. Той бе изпратен с аплодисменти.

Борисов бе най-големият привърженик на идеята за неограничен брой ректорски мандати.

Новият ректор обяви, че ще акцентира върху запазване на сегашния статут на университета и сегашните рейтинги, създаване на предпоставки за творчески диалог между преподаватели и студенти и подобряване на научноизследователската дейност. Проф. Статев залага и на възраждането на центъра за икономическа политика, промотиране на магистърските програми на УНСС, отваряне на клон за дистанционно обучение в София. Той си е поставил за задача да въведе и тригодишното обучение за придобиване на бакалавърска степен.

Стати Статев е роден на 19 юни 1955 г. в Бургас. Завършил "Политическа икономия" във ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС) през 1980 година и математика в Софийския университет "Климент Охридски" през 1983. Той беше първи заместник ректор на УНСС по времето на мандата на предшественика си. Преподавал е в Бостънския университет в магистърската специалност "Източноевропейски икономически реформи" и в Пирейския университет в Гърция в магистърската програма "Как да правим бизнес в България". Той е професор по икономика и специалист по теория на методология на макроикономиката. Автор е на над 120 научни публикации и е член на Управителния съвет на БНБ.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки