Учителка нарече осмокласник ''нещастник'', после се извини на майката. Директорката се обиди на... ученика

OFFNews 07 юли 2023 в 10:28 12931 7

Крум Цанев

Снимка Стопкадър Нова ТВ

Крум Цанев

Учителка по математика нарече в час осмокласник "нещастник" и "прост". След това призна, че е изрекла обидите и се извини на майката. Директорката на училището обаче се обиди на ученика.

За случая от Априловската гимназия в Габрово разказа Нова тв.

Учителката вдига ученика на дъската за поставяне на годишна оценка и му дава две задачи - квадратно уравнение и дробно уравнение. Осмокласникът Крум започва да решава и в един момент пита: "Така ли е, госпожо?". Вместо отговор на въпроса си чува, че е "нещастник", че е "прост" и други обидни квалификации, които казва, че не е чувал на български. След това му пише двойка за годината.

Крум не разбира обидите, защото е роден във Великобритания. По време на пандемията от коронавирус родителите му Илко и Нина Цаневи решават да се върнат в родна България и да заживеят в Габрово. В чужбина са живели 20 години. На Крум му е трудно да се интегрира. Той учи български по време на локдаун.

След случилото се в класната стая осмокласникът излиза от нея и се обажда на родителите си. Майката отива в училището, за да разбере какъв е проблемът. Учителката признава, че е сбъркала и се извинява.

От ръководството на Априловската гимназия потвърдиха казаното от родителите, но не и че Крум е нарочен от учителката си въпреки двойката за годината - както смятат родителите.

Според директорката Елвира Христова проблемът бил, че ученикът говори по-добре английски език от български. На възражението, че ученикът няма слаби оценки по български тя отвръща, че това "явно е решение на колегата по БЕЛ, който е преценил така", въпреки че детето има "положителни, но крайно незадоволителни резултати".

Родителите на Крум предполагат, че детето е нарочено, защото четири месеца след началото на учебната година баща му е привикан за очна ставка с учители, но не заради дисциплината, а защото учителите имали оплаквания, свързани с трудности на Крум по математика и немски език.

"На срещата учителката по математика се обърна към мен пред всички учители, директорката и класната и каза: "Крум не знае таблицата за умножение. Не знае 1х1, 3х2 и др.", разказа бащата. Само че ученикът я знае. Пред Нова тв отговаря на всяка поставена му задача. На срещата с бащата е намекнато и че Крум не е за това училище.

"Останах с впечатление, че ние трябва още веднага да го отпишем. Че го поставяме в стресираща обстановка и че той не е за това училище", посочва Илко Цанев.

В крайна сметка родителите не отписват момчето, а то започва частни уроци, за да подобри българския си език, немския и математиката.

Сега Илко и Нина Цаневи сериозно обмислят да отпишат момчето, но не и преди да излязат резултатите от поправката на Крум по математика.

След всичко случило се се оказа, че и директорката е обидена, но на... осмокласника. Тя твърди, че Крум е написал вулгарен коментар под публикация на майката му. Нина Цанева споделя снимка на писмено становище, изпратено на родителите на Крум, в което обяснява, че "е ценен житейски урок да приемеш извинение от някой, който те е обидил", на което осмокласникът отговаря "О, извинявай, Елвира". 

Предстои етична комисия да разгледа и поведението на учителката по математика, и коментара на Крум Цанев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

8

dolivo

08.07 2023 в 09:44

Не са видели цигани как бият учители, че това семейство златно ще им се види, макар и казус да има.

22548

7

dolivo

08.07 2023 в 09:43

Мен пък не ме кефят селяндурките учителки по училищата.

Конфликти винаги ще има как се справяш с тях е въпроса.

Да организират допълнителна програма за детето, вместо да го наричат просто и нещастник.

А прекрасната директорка, знае как да управлява само конюшня от послушни животни.

В момента в който дойде нестандартно дете и им излизат лошите навици, липсата на възпитание, и едностранчивия им Макаренковски манталитет на преподаване и отношение към младите хора

Сега, има деца с лоши навици, има и родители с лоши навици. Къде е психолога, къде е медиатора?

Простата директорка ли да кажа, не могла да разреши казус и иска да се отърве?

11300

5

yoghurt

07.07 2023 в 12:27

Мили хора от офнюз, откога започнахте да цензурирате майтапи? Това не правеха ли преди 1989та? Кажете с кои теми да не се майтапим тогава, че да не бъдем запушвани.

Иначе, не ги е срам да подлагат на образование горкото дете и то в сградата на училището, тия изедници учителите. Чак и се извиняват.

12078

4

edin slep

07.07 2023 в 12:21

Абе има си учители, които си изпускат нервите, но има и деца, които са арогантни.

Това е новина достойна за национални телевизии?

1042

3

danvan

07.07 2023 в 12:18

Моментална оставка на директорката. С такива учители, България минира бъдещето си.

3650

2

ImBlack

07.07 2023 в 11:45

Нещо не мога да приема версията на "горкото дете" като чиста монета.
Сигурен съм, че знае, много повече думички, отолкото майка му и баща му знаят,
освен това, съдейки от коментара му към директорката, не мисля, че му е за първи път да се държи нагло и арогантно.
Нещо е провокирало учителката.
Когато аз бях ученик, ако се оплачеш, че си ял бой от учителя, щеше да ядеш бой и у дома, но това не ни спираше да си проверяваме границите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!