Учителка накарала цял клас първокласници да целунат ръка на преподавателката си

OFFNews 01 декември 2017 в 19:59 28782 4

Учителка накарала децата от цял клас да целунат ръка на колежката ѝ - преподавател на първокласниците. Случаят е от вторник в 17-о училище в София. 

По време на занималнята учителка решила да помогне с дисциплината в I Г клас на своята колежка. 

Тя накарала децата да станат прави с вдигнати ръце, докато им умалеят ръцете, а след това да клекнат с ръцете напред, докато им умалеят краката. Накрая учителката накарала децата едно по едно да целунат ръката на преподавателката си, разказаха родители. 

Родителите подали жалба в училището още на следващия ден и внасят сигнал в Инспектората по образование. Майка сигнализира още Агенцията за закрила на детето и полицията за случилото се с детето ѝ. 

Записите от камерите в стаята потвърждават разказите на учениците.

По случая е започнала проверка. Свикана е и извънредна родителска среща. 

Пред bTV директорът на училището д-р Антоан Тонев коментира, че двете учителки са се опитали неуспешно да прибягнат до ролева игра. 

Той посочи, че не е съгласен с подобен подход, но подчерта, че е рано да се правят генерални изводи, тъй като предстои проверка. Тонев все пак увери, че ще вземат мерки случилото се да не се повтори. 

Учителката, накарала децата да целуват ръка на колежката ѝ, е преподавател отскоро. Другата учителка е с предупреждение за наказание отпреди. 

Родители, присъствали на продължилата над два часа родителска среща в късния следобед днес, разказаха пред OFFNews, че запис от случилото се така и не им е бил показан. За сметка на това пред една от майките директорът казал, че възнамерява да наложи порицание и парична глоба на учителката от занималнята, а на намесилата се в часа ѝ колежка - да забрани да влиза в часовете на този клас. Тези мерки са смехотворни и не отговарят на провинението, смятат родителите. Според тях освен административна, трябва да се търси и наказателна отговорност за проявеното нехайство.

С първокласниците се е срещнал психолог. 

От Агенцията за закрила на детето също са започнали проверка. Оттам обясняват, че двете учителки са играли на игра "кои деца са послушни, кои - не са, и какви наказания могат да им се приложат". 

Официалната проверка на инспектората ще приключи в средата на декември.

Гласност на случая даде Цветко Цанковски - чието дете е първокласник във въпросния клас. Според него проблемът трябва да се разгледа на две нива. Да се потърси отговорност за съответната случка, но и да се повдигне въпросът за насилието в класните стаи, източник на което често са не само децата, а и персоналът. И да се акцентира защо често отговорните да наложат мерки по подобни сигнали не го правят. Той споделя, че по ирония на съдбата, когато подал жалбата си в районния инспекторат по образованието, се оказало, че и директорът на училището, и шефът на инспектората са на един и същ семинар в Банско - по темата насилие в училищата. Макар да бил уверен от служители в инспектората, че ще уведомят директора си за случая, той не получил обратна връзка. Не е разбрал и дали, по време на семинара, училищният директор и ръководителят на инспектората са обсъдили казуса и дали са взели мерки. Впечатлението на Цанковски е, че това не е така, а напротив. Задействали се едва след като случаят добил гласност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8004

3

Milena Petrova

01.12 2017 в 23:58

http://businesswomanbg.eu/tseluvam-vi-rka-gospozho/

12416

2

IBL IBL

01.12 2017 в 22:39

От статията и водещия й статут оставаме с впечатление, че е станало нещо лошо. Възпитанието в уважение трябва да се прави от рано. Добавете към статията и няколко похвали кън учителката и не се напъвайте излишно. Това няма да стане сензация. Напротив, трябва да се помисли как да се върне уважението към учителската професия. Идеята не е най-добрата от хигиенна гледна точка, но посоката е правилна

7551

1

reKontra

01.12 2017 в 20:46

Целуването на ръката на учителката предизвиква възмущение ,а "лизането" на задните части на суджука е причина за гордост и носи социален статус!!!!!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков