Учени протестират в Деня на будителите, издатели предлагат книги на половин цена

OFFNews 01 ноември 2016 в 06:00 5099 0

Издатели ще отпразнуват Деня на народните будители - 1 ноември, като предложат 50% намаление на книгите си на читателите. Инициативата е на издателствата "Сиела" и "Deja book". Всички техни книги ще се продават на половин цена днес.

Намалението ще важи при покупки в книжарниците срещу представен ваучер, който може да се изтегли онлайн от сайта www.ciela.com или да се вземе на място в някоя от книжарниците на "Сиела".

Книгите ще се продават с намаление и онлайн от 00:00 ч. до 24.00 ч. на 1 ноември.

Акцията важи до изчерпване на количествата. В нея не са включени книги в обявени до 1 ноември 2016 г. промоции и книги на цена 5.00 лв. или по-ниска, уточниха от "Сиела".

Денят ще е не само повод за празник, а и за протести. Учени от Българската академия на науките и Селскостопанската академия излизат на протест в знак на недоволство срещу недостатъчното увеличение на бюджета за наука за 2017 г. Бюджетът на БАН е увеличен с 5 млн. лева при поискани 12 млн. С парите трябвало да се увеличат заплатите на учените. 

Протестното мълчаливо шествие под надслов "Искаме ли да има наука в България" започва в 11 ч. от сградата на БАН (на бул. "Цар Освободител"), ще продължи по булеварда до сградите на Министерството на образованието и науката и на Министерския съвет ("Дондуков" 2 и "Дондуков" 2а), където ще бъдат връчени протестни декларации. От бул. "Дондуков" шествието ще продължи до бул. "Васил Левски". Ще продължи до паметника на Васил Левски, където ще бъде поднесен венец. След това учените ще поднесат венец на паметника на „Св. Св. Кирил и Методий” пред Националната библиотека. Протестиращите ще продължат по ул. „Оборище” и ул. „15 ноември” и ще се върнат при сградата на БАН до Народното събрание. В Парламента техни представители ще връчат искания.

Учените искат:

1.Ежегодно увеличение на средствата за наука до достигане на 1,5% от БВП до 2020 г.

2.Ежегодно увеличение на възнагражденията на заетите в БАН и ССА за ускорено достигане на средната работна заплата в страната.

Организатори на протеста са Национална федерация "Техническа индустрия, наука, информатика" към КТ „Подкрепа” и Федерация на независимите синдикати от земеделието към КНСБ.

В същото време, зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов се срещна с ръководствата на БАН, Селскостопанската академия, синдикатите в науката и Националното представителство на студентските съвети във връзка с исканията и протеста. След нея той заяви, че през 2017 г. за наука ще бъдат дадени повече от 420 млн. лв.

Бюджетът на БАН е увеличен с 6.8% за 2017 г. - от 73 на 78 млн. лв., подчерта проф. Димов. Това е по-голямо увеличение, отколкото за висшите училища, където средствата нарастват с 2.8%. Данните показват, че науката е приоритет за МОН и за правителството и увеличението е на фона на бюджетните ограничения в страната, подчерта зам.-министърът.

В науката ще влязат още 350 млн. лв. през следващата година по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". По-голямата част от тези средства ще влязат именно в БАН. Младите учени са стимулирани по проект, за който са отделени 2 млн. лв.

Заедно сме от едната страна на барикадата. МОН предприема стъпки за увеличаване на средствата за наука във всички направления, допълни още зам.-министър Димов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки