Цирк в съда: Филип Златанов 20 минути диша тежко и се държи за сърцето, за да отложат делото

Експерт: Искра Фидосова може да е писала в тефтерчето. Съдът отхвърли частично експертиза на записките

OFFNews 20 ноември 2014 в 12:46 10624 4

Филип Златанов

С няколко почивки и близо четири часа заседание, делото срещу бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов е на път да приключи на втора инстанция. Очаква се още днес да започнат заключителните пледоарии в процеса, след което съдът ще има едномесечен срок да се произнесе с присъда. 

Заседанието беше спирано на няколко пъти, като по обяд съдът даде почивка заради състоянието на Златанов, което се влоши. В продължение на близо 20 минути той дишаше тежко и се придържаше с ръка в областта на сърцето. След бърз лекарски преглед беше установено, че той е стабилен физически, но не и психически. Пред съда Златанов обясни, че не е в състояние да дава обяснения и помоли за отлагане на делото. След кратко съвещание беше прието предложението на съдиите за едночасова почивка, след което Златанов ще трябва да даде обяснения по делото, преди да бъдат насрочени съдебните прения и делото да бъде приключено. 

Днес Софийският апелативен съд (САС) прие частично експертизата, която трябва да установи почерка в тефтерчетата на Златанов. Това е втора подобна експертиза, което се прави в хода на процеса и е изготвена вещото лице Валери Костадинов, който още при разследването на случая е правил експертиза, но само на единия от тефтерите на Златанов. В хода на делото днес стана ясно, че експертизата е правена на черен тефтер, по който са и повдигнатите срещу Златанов обвинения. За другия тефтер, който беше откраднат заедно с първия, не е искана експертиза и към момента не е ясно съдържанието му.

Самият Костадинов обясни, че заключенията му са направени на базата на копия, но след като той вече веднъж се е запознал с оригиналното тефтерче. Той смята, че няма пречка да се прави експертиза и върху копия. Днес той представи заключенията от първата експертиза, която е изготвил още преди случаят да влезе в съда. 

Костадинов обясни пред съда, че е правил експертиза на оригинала на черния тефтер, а за това, че има и втори, разбрал от медиите. По-късно стана ясно, че в хода на разследването той е подписал протоколи, според които декларира, че е правил експертиза върху копия на ксерокопия на оригинала. Пред съда Костадинов обясни, че е подписал протоколите без да е наясно със съдържанието им, но а ако е прочел какво пише, е нямало да ги подпише.

В началото на заседанието експертът каза, че първоначално е подходил към експертизата с нагласата, че в тефтера може да е писала и Искра Фидосова - бивш член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и бивш председател на правната комисия в парламента, която след скандала с тефтерчетата напусна партията на Бойко Борисов. Костадинов не даде смислено обяснение защо е подходил с подобна нагласа, но каза, че тефтерът е писан от едно единствено лице и това е Филип Златанов. Заключението си експертът направил от "писмено-двигателния навик", който бил без промени.

Костадинов обясни, че е изследвал 29 страници текст от тефтера катоза потвърждение на резултатите от експертизата е изискал от Златанов да пише под негова диктовка части от записките в тефтера му. В резултат е имало пълно съвпадение. 

Адвокатите на подсъдимия обаче подложиха под съмнение безпристрастността на вещото лице. Те твърдят, че той е имал нерегламентирани срещи със Златанов, като дори е антидатирал заключението от експертизата. Защитниците поискаха отвод на Костадинов, както и това да се установи колко пъти се е срещал той със Златанов. Искането им беше отхвърлено. 

Съдът отхвърли частично и заключенията от експертизата, но обяснения по същество за това не бяха дадени. Съдът отхвърли и искането на прокуратурата за повторен разпит на Димана Ранкова, бивш съветник на президента Росен Плевнелиев, която също фигурира в запискита на Златанов. Ранкова вече даде обяснения пред съда на първа инстанция и това според апелативните съдии е достатъчно. Беше отхвърлено и искането на прокуратурата за второ обяснение от главния секретар на президентството дали при назначаването на Ранкова като съветник, администрацията е длъжна да съобрази дали срещу нея има преписка или разследване. 

Нов любопитен детайл изплува от записките на Златанов - едно от нещата, които той си е записал е "Мавродиев и Дянков се бият". До момента не е ясно какъв е поводът за това изречение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки