Така ще изглежда Музейко - най-големият детски музей в Източна Европа (снимки)

OFFNews 04 декември 2013 в 13:36 4439 0

Проектът за Музейко
Проектът за Музейко

 

Проектът за най-големия детски научен център в Източна Европа - Музейко, бе представен днес.

Музеят за деца ще бъде изграден в Студентски град в София, между Техническия и Минно-геоложкия университет, в непосредствена близост до метростанция „Г. М. Димитров“. Очаква се той да приеме първите си посетители в средата на 2015 година, а строителството стартира сега. 

Музейко ще е насочен основно към малките любознатели на възраст между 6 и 10 години, но и към деца на други възрасти и техните родители. 

Проектът на стойност 22 млн. лева е на фондация “Америка за България” и голяма мечта на всички свои създатели. Той ще бъде изграден върху разгръната площ от 3500 кв. метра, по-голямата част от които ще са пространства за интерактивни игри, които да събуждат любопитството на децата към наука, инженерство, екология, комуникации и изкуства и да чрез игри да развиват по желанието на малките да учат.

 “Решихме, че научният център ще се казва Музейко, защото мястото е мислено и ще бъде създадено по всички стандарти за един истински детски музей. Какво е детски музей? Интерактивно пространство, в което децата не просто наблюдават експонатите, но играят с тях и по този начин научават много за света, хората и своята цивилизация”, сподели Бистра Кирова, директор на Музейко.

Музейко - изглед отгоре

Концепцията за сградата на детския научен център като екстериор и интериор е разработена от нюйоркската архитектурна компания Lee Skolnick and Design Partnership,  специализирана в създаването на музеи. Техни проекти са детските музеи в Манхатън, Маями, Делауеър, Музеят на изкуствата Рубин в Ню Йорк и др. Проектанти на техническата и работна фаза в строителството на Музейко са българската компания за архитектура и строителство “А и А Архитекти”.

Фасадата ще представлява три планини с облицовка от дърво, текстил и керамика, пресъздаващи традиционните български занаяти дърворезба, шевица и рисувана керамика. 

В центъра на Музейко ще е разположено огромно дърво, чиято конструкция ще свързва трите нива на музея, пресъздаващи минало, настояще и бъдеще. Най-долното ниво ще е посветено на миналото. Там ще има демонстрации и интерактивни игри по геология и археология. "Настоящето" ще присъства с архитектурата и природата, а в "бъдещето", на най-горното ниво малчуганите ще се запознаят с Космоса, енергията и комуникациите.

Бъдеще

Настояще

New Image5

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки