Строят нова детска градина на мястото на пазар Подуяне

OFFNews 21 юли 2021 в 07:37 4604 0

Снимка Google

Поземлен имот в район "Оборище" на ул. "Васил Друмев" №53 да бъде изваден от актива на общинското дружество Пазари "Север", за да се използва за изграждане на нова детска градина за 8 групи. 

Предложението е на зам.-кмета Дончо Барбалов и общинските съветници Николай Стойнев и Георги Георгиев от ГЕРБ ще бъде гласувано на заседанието на Столичния общински съвет утре. 

На въпросния терен от близо 5000 кв. м в момента се намира пазар "Подуяне", чийто сграден фонд е силно амортизиран. Активният ден за търговците е събота, а през останалото време пазарът е слабо посещаван от клиенти. От съществуващите 96 павилиона и маси, отдадени под наем са едва 23 броя или 24%. В бизнес плана на дружеството за т.г. не са предвидени инвестиции за обновяване на пазара.

След изясняване на правния статут на имота и изготвено техническо проучване от район "Оборище", мнението на специалистите е, че теренът е подходящ за изграждане на нова детска градина. С това ще се подпомогне осъществяването на намеренията на Столична община за преодоляване недостига на места в общинските детски заведения. Възможно е бъдещата сграда да се захранва с електроенергия от фотоволтаични панели, така че да се намалят бъдещите експлоатационни разходи, пише още в доклада на вносителите. 

Предложението е капиталът на Пазари "Север" ЕАД да се намали със стойността на въпросния имот, който да се предостави в собственост на Столична община за проектиране и изграждане на нова детска градина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков