Строят 10 сгради в две защитени зони на Синеморец без ОВОС

ОFFNews 01 май 2015 в 16:31 4087 2

10 жилищни сгради с басейн ще бъдат издигнати в Природен парк "Странджа" с одобрението на РИОСВ-Бургас, но без извършена оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), съобщава Биволъ.

Директорката на РИОСВ-Бургас е одобрила инвестиционното предложение на Росен Попадиин въпреки противното мнение на експерти от регионалната дирекция за нуждата от ОВОС.

Сградите ще стоят на границите на Природен парк "Странджа" и в две защитени зони, допълва сайтът.

В Решението БС–8–ПрОС/11.02.2015г., подписано от Таня Манолова се посочва като основание, за да бъде съгласувано строителството Заповед № РД–01–36/06.01.2014г. на кмета на община Царево относно проект за Подробен устройствен план – План за застрояване и План за регулация.

За тези планове обаче не е провеждана изискващата се по закон процедура през РИОСВ–Бургас и те противоречат на закона.

Решението на Манолова е подписано на 11.02.2015 г., но е оповестено на интернет страницата на РИОСВ-Бургас чак на 23.02.2015 г.

Според картите имотът е публична общинска собственост. Няма как той да е минал в частни ръце без нарушение на закона, защото според чл. 10, ал. 1 от Закона за защитените територии "собствеността на държавата, която не е изключителна държавна собственост, и на общините върху горите, земите и водните площи, включени в защитените територии по този закон, е публична".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков