Стотици се преклониха пред Апостола у нас, откриха негов паметник в посолството ни в Атина

OFFNews 18 февруари 2018 в 20:26 3909 1

Министър Каракачанов на честванията в Карлово

В страната започнаха честванията по случай 145-ата годишнина от смъртта на Васил Левски. 

Десетки граждани и гости на София се преклониха днес пред паметника му в София, за да отдадат почит на великото му дело.

Днес бе и шествието, организирано от НФСБ на чело с вицепремиера Валери Симеонов. В 17,30 днес то тръгна от паметника на Левски и приключи пред църквата "Света Петка Самарджийска", където има хипотези, че е погребан. Според Симеонов 18 февруари е "истинската" дата на кончината на великия българин. 

Стотици хора от цялата страна се събраха в Карлово на площад "Васил Левски", където се проведе възпоменателна заря.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прие почетната рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада, а след това бе отдадена и минута мълчание в почит на великия българин. Градът ще продължи с честванията и утре.

Открита бе и паметна плоча на Васил Левски в българското посолство в Атина. Над 200 наши сънародници участваха в провята, която започна в българския храм "Свети преподобен Йоан Рилски Чудотворец" и продължи пред българското посолство.

Стихове за Апостола рецитираха ученици от българските неделни училища в гръцката столица. Под звуците на български възрожденски песни гостите поднесоха венци и цветя пред барелефа, съобщиха от Външно министерство.

В цялата страна бяха организирани възпоменателни събития в чест на великия българин. Те ще продължат и утре, когато в 18.00 ч. президентът Румен Радев ще изнесе реч пред паметника му в столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови