Столична община обяви 450 места в две нови детски градини

OFFNews 21 декември 2022 в 08:54 1302 0

Детска градина

Снимка Аделина Ангелова/СО

Първа детска градина в Манастирски ливади

Нови 450 места за прием в две нови детски градини, които са въведени в експлоатация през декември, обяви Столична община. Това са новите детски градини в „Манастирски ливади – изток“ за 8 групи и в „Люлин“ за 10 групи. 

Между 3 и 13 януари родителите ще могат да подготвят кандидатурите на децата си в системата, след което ще бъде класирането, обясни кметът Йорданка Фандъкова. В 131. детска градина в „Манастирски ливади-изток“ са изградени музикален и физкултурен салон, басейн и детски площадки в просторен двор. В момента директорът на детското заведение набира персонал. 

Общо 11 са новите сгради на детски градини, въведени в експлоатация тази година. В още 4 сгради строителните дейности са приключили и предстои пускането им – това са детски градини във „Витоша“ и „Подуяне“ и две самостоятелни ясли.

Продължава строителството на 19 нови сгради на детски градини, а още 14 са в процес на проектиране.

Надявам се, че през следващата година всички районни кметове, ще работят активно, за да завършим обектите, които сме започнали. С покачването на цените на строителните материали, започнаха исканията от строителните фирми за индексация на цените, което доведе до забавяне на изпълнението в някои райони. През миналата седмица Общинския съвет прие предложението ни за индексация на договорите за строителство с до 15% от стойността на СМР-дейностите. Това ограничение отговаря както на лимита на средства, с които разполагаме, така и на правилата, които въведоха управляващите органи по оперативните програми на ЕК, уточнява Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша