Столичани искат демонтаж на фонтана на бул. "Витоша"

Последната фаза от ремонта на булеварда се бави

OFFNews 02 май 2014 в 13:31 6714 9

Проектът на Николета Иванова за разкрасяване на фонтана на бул. "Витоша".

Анкета на Столичната община показва, че столичани искат фонтанът в обновената част на бул. "Витоша" да бъде демонтиран. Той беше обявен за нелеп и грозен от архитекти и граждани.

Отговорът „Демонтаж", който беше предложен на по-късен етап, е най-посочваният - за него са гласували почти 2500 души, което е около 30% от включилите се в анкетата до сряда (30 април). Общо са гласували над 8200.

Общината обяви допитването преди две седмици.

Гражданите могат да избират между 12 предложения за промяна на облика на фонтана, направени от студенти от Националната художествена академия.

До момента най-голяма подкрепа събират двата варианта на чадъри с автор Николета Иванова (на снимката).

В същото време, ремонтът на последната отсечка от пешеходната зона на бул. "Витоша" се бави и не се знае кога точно ще започне.

Обявената в края на март обществена поръчка за избор на изпълнител е във фаза "частично спряна". Не е посочена прогнозна стойност на ремонта, но от участниците се изисква гаранция от 12 700 лв., което означава, че проектът е за около 1.2 млн. лв.

Амбицията на общината е той да приключи до края на годината.

Първият участък от от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Неофит Рилски" беше възложен на турската компания "Доуш иншат ве тиджарет", като част от задачата е и изграждане на метрото в този участък.

Поръчката за частта до ул. "Солунска" бе спечелена от "Трейс София" с 1.7 млн. лв.

Проектът за последната отсечка - от ул. "Солунска" до ул. "Алабин" предвижда тя да бъде със зелени места за почивка, като в поръчката се включва и поставяне на релси и мотриса за кафене "Старият трамвай".

Предвижда се пред входа на ритуална зала "Триадица" да бъде изграден фонтан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков