Стажът – ускореният старт към твоята професионална дестинация

OFFNews 09 ноември 2022 в 10:00 38583 0

,

Снимка ,

,

Кои са предизвикателствата, които вървят с първите стъпки в кариерното развитие? Как сплотеният екип може да ти покаже посоката и как точно да избереш правилната компания за твоя стаж? На тези и още въпроси ни отговарят 4 млади и мотивирани личности, обединени от ежегодната стажантската програма на Филип Морис България. Организацията, която за 6-та поредна година е определена за топ работодател от Top Employers Institute, дава поле за развитие и изява на своите стажанти, а някои от тях дори продължават професионалния си път в компанията, която изгражда бъдеще без дим.

Калоян Средов и Неда Миразчийска

Калоян, Brand Executive, и Неда, DTE Executive, правят първите си вълнуващи стъпки в професионалния свят като част от стажантската програма на компанията. Двамата, заредени със сила и енергия да попиват от заобикалящата ги среда, смелост да задават въпроси и готовност да се срещнат с предизвикателствата, са доказателство, че стажът е трамплин, но от теб зависи дали искаш да скочиш…

Спомняте ли си първия ден в компанията?

Неда: Няма как да го забравя, имайки предвид, че постави началото на моята професионална кариера. Бях много развълнувана, но и леко притеснена, което главно се дължеше на това, че смятах себе си за силно интровертна личност.

Калоян: Първият ми ден в компанията беше вълнуващ - бях част от стажантска група с още 10-11 човека, всички много усмихнати и мотивирани. Бяхме посрещнати много топло и приветливо и бързо разбрах, че това мястото, на което искам да се развивам.

Професионален трамплин или дълъг и нелек път е стажът в твоите очи?

Неда: Според мен двете неща не се изключват взаимно, даже напротив. Филип Морис България е едно училище, което дава изключителни възможности и неминуемо пътят нагоре е придружен с предизвикателства.

Кое в организацията мотивира най-силно вашия отдаден подход, който е сред причините днес да сте част от екипа на компанията?

Неда: За мен хората, с които работя и екипите, в които попадам, са основната движеща сила. В компанията срещнах невероятни професионалисти, които подхождат отдадено към работата и развитието си.

Калоян: Общата цел - независимо в кой екип работиш и какво е естеството на работата, всички се стремим към общата визия за бъдеще без дим. Това ни сближава и мотивира да даваме максимума от себе си. Също така, в компания, която вече 6 поредни години е обявена топ работодател от Top Employers Institute, работната култура и етика се ценят много високо.

Има разминавания в представите за това какво е успехът при новото поколение и при професионалистите с дългогодишен опит?

Калоян: Според мен, ако при професионалистите с дългогодишен опит успехът е обвързан в по-висока степен с професионални и лични заслуги, то при новото поколение той е свързан с възможност за свобода и баланс между личното време и служебните ангажименти. Комбинация между разбиранията и начина на мислене на различните индивидуалности, което прави културата в една компания работеща, приобщаваща и успешна.

Ина Димова и Виктория Христова

Част от ежегодната стажантска програма на компанията, Ина и Виктория са търсещи млади хора, които приемат предизвикателствата и уроците с усмивка и отворен ум. Двете развиват своите професионални умения в направленията бранд мениджмънт и дигитален маркетинг в сплотения екип на Филип Морис България.

С какво и как стажантската програма на Филип Морис България привлече Вашето внимание?

Ина: Компанията ми беше направила силно впечатление заради амбициозната си и вдъхновяваща цел да изгради бъдеще без дим. Когато попаднах на обявата за ежегодната стажантска програма нямах съмнение, че искам да бъда част от тази трансформация.

С какво предизвикателството се сблъскаха по време на стажа и как го преодоляхте?

Ина: Предизвикателството за мен със сигурност бе това да стана по-организирана. Средата във Филип Морис България е динамична и винаги трябваше да мисля няколко хода напред.

Виктория: Да работя в компания с мащабите на Филип Морис Интернешънъл за мен беше както мечта, така и предизвикателство. Преодоляването на предизвикателствата изисква голяма доза адаптивност и разбира се работа в екип. Благодарна съм, че бях обградена с професионалисти, до които можех да се допитвам и да поискам съвет, когато стигах задънена улица и не знаех какви са следващите стъпки.

Как опитът в реална бизнес среда ще помогна на бъдещите ви професионални начинания?

Ина: За мен няма нещо по-ценно от реалния опит. Събрах възможно най-много знания и впечатления от това как да комуникирам ефективно, през това как работи един сплотен екип до това какви процеси и практики се прилагат в реална среда, говорейки за дигитален маркетинг.

Виктория: Да работя в компания с мащабите на Филип Морис за мен беше както мечта, така и предизвикателство. Разбира се, когато човек е част от голяма корпорация, има много видове процеси, които трябва да се спазват и следват ежедневно. Преодоляването на такъв тип предизвикателства изисква голяма доза адаптивност и разбира се работа в екип.

Живеем в свят, който се променя изключително бързо, а с него се променя и работната среда. Как си представяте офиса на бъдещето?

Виктория: На мнение съм, че бъдещето се определя от действията, които предприемаме днес. За всеки, който се интересува от бизнес – бих препоръчала книгата No Rules Rules, която обяснява уникалната и ефективна фирмена култура на Netflix, включително високите нива на свобода и отговорност, които дава компанията на служителите. Четейки тази книга си представям офиса на бъдещето по точно този начин. А колкото до лидерите – перфектни хора няма, но добрите лидери са тези, които изслушват различните гледни точки, отнасят се с уважение към екипите си и получават уважение в замяна.

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки