Сопот е без вода от три дни. От ВиК дори не идват, хората заплашват с блокада

OFFNews 05 септември 2022 в 11:12 2137 0

Община Сопот

Снимка sopot-municipality.com

Сопот

Община Сопот е без вода от 72 часа, обяви кметът на града Деян Дойнов пред Нова ТВ. Днес е празникът на града, който сопотчани отбелязват с пресъхнали чешми. 

"Вече четвърти ден няма вода. А никой от ВиК не идва, за да установи проблема, нито да каже кога ще се реши", заяви актьорът Николай Урумов, който е там за празника.

Според него основната причина за безводието са разрушенията в наводнените села. "Институциите са съсредоточили усилията си в помощ на другите общини, наводнени от проливните дъждове, докато Сопот е оставен "някак встрани", допълни той. 

Кметът Деян Дойнов добави, че Сопот е пострадал по-малко от другите населени места, но въпреки това е на прага на хуманитарна криза: "Съпричастни сме с другите населени места и техните проблеми от природната стихия. Но няма как 11-хилядна община да бъде оставена без вода".

В неделя е имало спонтанен протест пред общината, а хората са се заканили да затварят основни пътища и жп линии.

Дойнов обясни, че е уведомил за проблема регионалния и вътрешния министър, президента и главния прокурор. Изготвил е писмо, към което има и подписка на гражданите, защото "не е нормално 72 часа никой да не си мръдне пръста, за да се разчисти това водохващане".

"Предстои много скоро хуманитарна криза. Не работи ВМЗ-Сопот, спрял съм детските градини и комплекса за социални услуги”, обясни Дойнов. 

По думите му най-вероятно хората във ВиК са слели отпуските си заради празниците и заради това няма отговор каква е причината да няма вода: "Не съм каналджия, не съм ВиК специалист. От дружеството казват, че трябва техника, за да се види проблемът, а такава няма".

Дойнов заяви, че е говорил с главния инженер и с областния шеф на ВиК. Оттам са уверили, че до няколко дни ще има вода.

"Имаме готовност да поставим водоноски на няколко места в града. Още не са поставени, тъй като имаме няколко течащи чешми в момента, които обслужват гражданите, но не са достатъчно", каза кметът.

По-късно днес местната управа съобщи, че за среща с кмета е пристигнало цялото ръководство но ВиК-Пловдив. Лично управителят на дружеството инж. Огнян Кулишев е поел ангажимент, че водоснабдяването ще бъде възстановено до 19 часа на 8 септември.

Така Сопот ще е без вода общо шест дни.

Въпреки това кметът Деян Дойнов благодари на съгражданите си за тяхната инициативност и непримиримост, като допълва, че "когато всички ние се обединим, дори и държавата успява да влезе в ролята си".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша