Скриват личните данни на децата, които се състезават в олимпиадите

OFFNews 09 май 2017 в 10:10 2316 1

Снимка http://estoyanov.net

Резултати от участия в олимпиади, състезания и изпити ще се проверяват по начин, който гарантира защита на личните данни на учениците и максимална прозрачност.

Служебният министър на образованието Николай Денков е изпратил писмо с препоръки как да се осъществи защитата на личните данни до началниците на регионалните управления на образованието по повод многобройни запитвания за начина, по който може да се достигне до резултатите, съобщи пресцентърът на МОН.

Единият вариант е информация за класирането да се получава чрез входящ или персонален код, с който всеки участник или родителите му да влизат в страницата на училището, на Регионалното управление на образованието (РУО) или на МОН.

Друг вариант е оповестяването на списъците с резултати и класиране чрез използване само на входящи или произволно избрани номера, без изписване на трите имена или друг вид идентификационни признаци на учениците.

Допуска се и индивидуална проверка в списък, съхраняван от директора на съответното училище, но само срещу служебна бележка с входящия номер на ученика или след представяне на документ за самоличност.

Възможно е и публично обявяване, но само ако има декларация за информирано съгласие на всеки участник или на неговия родител за оповестяване на личните данни, част от които са и резултатите. Оповестяване на списъци ще се допуска и ако това е изрично предвидено в регламента на съответното състезание.

Вариантите за информиране за резултатите от олимпиади и състезания през тази учебна година са посочени в становище на Комисията за защита на личните данни /КЗЛД/, според което публикуването трябва да съответства на общите принципи за достъп до информация и защита на личните данни, на предпочитанията на законните представители на учениците и на най-удобните за заинтересованите лица механизми.

Няма пречка списъците с разпределението на явяващите се на изпит деца в училище да бъдат поставени на подходящо място в сградата на съответното учебно заведение.

Заради съществуващите различни подходи и значителния обществен интерес, МОН ще регламентира реда, условията за създаването на организация за публичното оповестяване на резултати и класирания в подзаконов нормативен акт и в регламентите за олимпиадите и националните състезания през следващата учебна година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12422

1

biol

09.05 2017 в 13:30

Корупцията се пази с нормативен акт.
Как така когато има състезание ще се обявят резултати.

Така от есента БФС ще провежда българското първенство по футбол на закрити врати, а резултатите ще се пазят в тайна. само футболист може да научи на кое место е класиран, но само той без да знае другите участници.

Това ще се въведе и за парламента, гласувал не гласувал, избраните депутати ще ги извикват.
Ще ми се състезават, глупаци, както ги наредят така .

Абе , защо направо не забранят всякакви състезания, олимпиади конкурси и други глупости. Момичетата да раждат, момчетата да се друсат и крадат
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки