Ситуацията във Велинград е овладяна (обновена)

OFFNews 15 април 2021 в 08:18 3418 0

Ситуацията във Велинград е овладяна, съобщава БНР. Няма опасност водите на река Малка Мътница да залеят подстанцията, която захранва с ток две общини - Велинград и Ракитово.

Снощи част от дигите на реката бяха разрушени при контролирано изпускане на водите от яз. Малка Мътница и земеделски площи бяха частично залети. Беше обявено бедствено положение, което е в сила до 12 ч на 21 април. Решението за това взе на извънредно заседание Общинския щаб за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия. Границите на територията, за която се обявява бедственото положение, е в землището на гр. Велинград – от двете страни на поречието на река Малка Мътница – от язовир Малка Мътница до вливането й в река Мътница.

Кметът на Велинград Костадин Коев все още не е коментирал публично ситуацията. Няма такава реакция нито от общината, нито от областната управа в Пазарджик.

В 11:42 ч днес "Напоителни системи" потвърди, че ситуацията е овладяна. В прессъобщение на дружеството се казва:

"Във връзка с обявеното бедствено положение за част от територията на община Велинград, Ви уведомяваме, че „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Тополница“, собственик на язовир Малка Мътница, контролирано изпуска вода през основен изпускател в река Малка Мътница, за което своевременно са уведомени Областна управа Пазарджик, община Велинград, РДПБЗН – Пазарджик.

Няма опасност за населението на територията на общината. Вследствие на лошото състояние на речното корито на река Малка Мътница са залети земеделски земи извън урбанизирана територия, почистването на които е задължение на Областна управа Пазарджик.

„Напоителни системи“ ЕАД – клон „Тополница“ са уведомявали областния управител за състоянието на речното корито и необходимостта от почистването му и осигуряване на проводимост.

„Напоителни системи“ ЕАД не е собственик на дигите на река Малка Мътница, въпреки това дружеството е в готовност да окаже съдействие на областна управа за почистване на речното корито и осигуряване на нужната проводимост на реката".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл