От 1 януари 2025 г. минималната заплата трябва да стане 1080 лв.

Според КНСБ обаче тази сума няма да стигне за издръжка

OFFNews 22 май 2024 в 13:50 5018 3

пари

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

България трябва да приложи европейската директива за минималните работи заплати до 15 ноември

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1-ви януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева.

Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения, предаде БНР. 

Според промените в Кодекса на труда минималната заплата трябва да бъде 50% от средната за страната. Вече е ясно, че сумата по новите изчисления трябва да е над 1000 лв. 

Още при приемането на Бюджет 2024 разчетите показваха, че от 1 януари 2025 г. минималната заплата ще надхвърля 1000 лв. 

"(С искането заплатата да стане 1080 лв.) са 147 лева повече, отколкото е в момента или 15.7% ръст и това трябва да се случи, тъй като е действащо законодателство в Кодекса на труда", посочи Костов. 

По думите му 1 септември министърът на труда трябва да издаде постановление, в което да определи размера на минималната заплата от 1 януари 2025 година.

"Това, което знаем в момента, е три от четири неизвестни. Знаем за три от тримесечията, в които се формирани (средните заплати), какъв е размерът на средната заплата. Преди няколко дни излезе, че близо 2200 лева е средната заплата за първото тримесечие на 2024-та", добави той.

България трябва да транспонира до 15 ноември европейската директива за минималните работни заплати.

Заради това КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват минималната заплата да се доближи до нужните средства за издръжка на живот, които съгласно последните експертни сметки сочат 1450 лева на месец за един работещ.

Главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев подчерта, че липсва връзка между минималната заплата и разходите за живот. "Има конверсия на цените, но заплатите са ниски. Един пункт са нарастващите бедни въпреки увеличението на заплатите", посочи той.

По думите чу увеличението на минималната работна заплата през последните години показва нелош темп, но той не успява да доведе до нужното увеличение на покупателната способност на населението.

Европейската директива за минималните работни заплати

Според директивата държавите членки със законоустановени минимални работни заплати трябва да въведат определени процедури, за да гарантират, че те са адекватни, с цел:

  • постигане на достоен стандарт на живот;
  • намаляване на бедността сред работещите;
  • насърчаване на социалното сближаване и възходящата социална конвергенция;
  • преодоляване на разликата в заплащането на жените и мъжете.

С директивата се цени адекватност на минималните работни заплати, насърчаване на колективното договаряне; подобряване на ефективния достъп на работниците до правото им на защита на минималната работна заплата, когато това е предвидено в националното законодателство и/или в колективните трудови договори.

Предложената директива ще въведе годишно докладване от страна на държавите членки на данните за защитата на минималната заплата пред Европейската комисията.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    605

    3

    Telluris Malus

    22.05 2024 в 20:42

    До 4I4ATA:
    И по какъв точно начин става краденето от минималната заплата, тa не е 1000 евро?

    800

    2

    4I4ATA

    22.05 2024 в 20:33

    Минимална заплата вече трябваше да е поне 1000 евро. Ама много крадци в тая държава.

    605

    1

    Telluris Malus

    22.05 2024 в 18:10

    Директивата на ЕС не ИЗИСКВА минималната работна да плата да е 50% от средната. Това е комунистическо тълкуване на комунетата от синдикатите и прикрити такива в политическите партии. Подобна уравниловка е абсурдна и именно затова е добре прието от "политическата класа" в България. Ако един човек полага усилия да учи, да повишаване квалификацията си,да изгражда професионални умения и компетентност, това неминуемо ще рефлектира в повишение на заплатата му. Но едновременно с това, усилията на същия този човек, ще доведат до повишаване на заплатата на търсеше, които понякога даже не говорят добре български. Това не е справедливо. Начина за повишаване на материалното благополучие на българските граждани е съвсем друг - повишаване на производителността. А това означава ШНОВАЦИИ. Но комунистите такива сложни думички не знаят.На тях им дай да ограбят работниците,за да дадат на мързеливите.
     
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София