Синдикат: Критиките и липсата на ''инструменти'' за дисциплина гони младите учители

Скандално е Общественият съвет да участва в избора на директори, а те да представят концепция, твърдят от "Подкрепа"

Mая Младенова 28 февруари 2024 в 09:09 2396 0

Ученици

Снимка БГНЕС

За 33 училища изобщо не се появиха кандидати за директори.

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" се обяви срещу начина, по който се провеждат настоящите конкурси за директори на училища.

Според синдиката е "скандално", че в комисиите участва представители на обществените съвети, които нямат педагогическо образование, а не са включени учители. Синдикатът е и против изискването кандидатите за директори да защитават концепция за бъдещия си мандат. Според "Подкрепа" това е практика, която е отхвърлена още преди години.

Според 90,1% от участниците в националното изследване на Синдикат „Образование“ връщането на изискване за концепция за стратегическо управление на институцията за период от три години, според чл. 8, ал.21 т.3, от наредба 16, която беше изисквана преди 25 години е грешка, лишена е от експертна логика, пише в позиция, изпратена до редакцията.

За 33 училища изобщо не се появиха кандидати за директори, а кандидатите като цяло намаляват, мотивират се от синдиката.

Оттам подчертават, че близо 10% от учителите са в пенсионна възраст или работещи пенсионер. Младите кадри напускат системата и ще е така, "докато учителят не получи инструментите за дисциплина в клас и свобода в своята работа, историческото доверие и вяра в неговия труд", казват от синдиката. Според тях увеличените заплати до нива 125% от средната брутна работна заплата за страната не събуждат достатъчно интерес към професията "поради брутално нарасналите задължения" и "честите препоръки и обвинения на много институции и родители и техните организации към педагозите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!