Шмайзерът падна, демонтажът на ПСА продължава (видео от дрон, снимки)

OFFNews 13 декември 2023 в 07:48 7235 4

ПСА

Снимка Никола Ончев

Шмайзерът падна

Демонтажът на ПСА продължава тази сутрин, след като снощи с флекс бе отрязана ръката с шпагина.

Издигната е още една ограда до МОЧА, работници вече са качени при останалите без шпагин бронзови фигури. 

От рано тази сутрин. Снимка: OFFNews

Нощта около ПСА премина спокойно, сблъсъци нямаше. Полиция пази монумента. 

260 хил. лв. струва демонтажът, сумата не включва реставрацията, каза областният управител на София Вяра Тодева по БНТ. Паметникът е строен на части. Максимално ще се придържаме към начина, по който са монтирани те, уточни тя. 

Докато не се реши къде ще бъдат разположени фигурите, те ще се съхраняват в държавен имот в Лозен, където ще бъдат охранявани. Планът за безопасност и здраве, одобрен от Столична община, е за 59 дни да бъде готово всичко. Огражданията около основната фигура няма да бъдат премахнати, самите плочи са компрометирани и не можем да допуснем хората да се разхождат там, подчерта Вяра Тодева.

Снимки: Никола Ончев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

13.12 2023 в 14:05

Дълго се спореше дали основната фигура на МОЧА не е женска, като гледам на третата снимките китката на ръката, която държи Шмайзер/Шпагин, е мъжка, остава като най-достоверно твърдението, че пръвообразът е бил травестит!?

Още един път изразявам съжалението си, че едната агитка надделя, защото МОЧА трябваше да си остане на това влудяващо/смазващо място, за да не се забравя какъв непоправим погром на държавата е нанесла комунистическата власт, изродите гърбави!!!

Преди години, когато 3-те ми деца бяха съвсем малки, фигурите на МОЧА осъмнаха боядисани, като анимационни герои, страхотни семейни снимки си направихме, ще ги показвам на децата, докато съм жив, та да помнят...

12078

3

edin slep

13.12 2023 в 11:25

Време бе, както се вижда - любителите на соц символиката не са много, а просто вресливи. На никой освен една шепа хора с интерес от това, не му пука за тъпия паметник.

Много мощни са уж партиите на копейките, а не могат да организират 1000 души да им бранят фетиша.

Впрочем от години ми е чудно защо хората казват на това недоразумение на Шпагин - "Шмайсер", а на истинското творение на Хуго и екипа му казват "Калашников", уж АК 47 било дело на неграмотния сержант, дето получил прозрение и конструирал за цял живот едно оръжие, ама гениално.

6145

2

kokoten

13.12 2023 в 10:08

...не е и никога не е бил Шмайзер,а обикновен ППШ(пистолет-пулемьот Шпагин)....това не е пропаганда,а факт(не ми трийте поста)....

1000

1

Торлак

13.12 2023 в 09:44

И нине и присно и во веки веков!
Амин!

 
X

Да помогнем на украинските деца!