Шефът на СОС показа кой продаде лифтовете на Витоша

OFFNews 12 януари 2018 в 15:36 10015 3

47 общински съветници от СДС, ДСБ, Демократи за София, НДСВ, ССД, Гергьовден и БСП подкрепят на 26 юли 2007 г. решението Въжени линии ЕАД да бъде продадено. Двама от присъствалите на заседанието - Стефан Асенов от ССД и Борис Цветков от БСП се въздържат, против е единствено Георги Стоименов от БСП. 

Това става ясно от протокол от заседанието, представен от председателя на настоящия СОС Елен Герджиков/ГЕРБ/. Всички съветници от ДСБ тогава - 6, са подкрепили решението да се приватизират лифтовете, подчерта Герджиков. Поводът бе разпространената вчера позиция на ДСБ, Да, България и Зелените, в която те поискаха да бъде разтрогнат или ревизиран приватизационният договор с Витоша ски, така че да се осигурят функциониращи лифтови съоръжения в планината. Десните обяви, че през декември 2007 г., при кмет Бойко Борисов и мнозинство на ГЕРБ в Столичен общински съвет, въжените линии за достъп на софиянци бяха продадени на регистрираното същата година дружество “Витоша ски“ ЕАД. 

Лъжа, категоричен бе Герджиков, който заяви: Тежка форма на политическа шизофрения е хора, които са гласували и подготвили тази сделка, да излизат и да атакуват нас. Той обясни, че договорът е подписан от тогавашния шеф на Агенцията за приватизация Иван Димитров, заел поста през 1992 г., преди да бъде конституиран новият Надзорен съвет на АП. 

От 2008 г. досега са направени 11 проверки, които са констатирили едно нарушение - неспазено задължение по договора за запазване на 60 работни места - при проверката са установени 47, а дружеството е глобено над 120 000 лева. 

Други нарушения не са открити, защото задълженията в договора са само 6, а изискването за инвестииции е за едва 500 000 лева и изпълнено от Витоша ски още през 2008 г, обясни Герджиков. По думите му задължението на фирмата е да запази предмета на дейност, а не на услугата. Което означава, че лифтовете могат и да не работят. 

Няма клауза, неизпълнението на която да е основание за разваляне на договора, подчерта Елен Герджиков. 

Според него приемане на нов план за управление на природен парк "Витоша" е единственото решение на
проблемите със ски съоръженията и достъпа на софиянци до планината. Планът е готов отдавна, а процедурата се движи от екоминистерството. В него е записано, че няма да се строят нови хижи и хотели, уточни Лорита Радева, шеф на комисията по екология в общината. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

2

Jinx

12.01 2018 в 18:36

Вече малко късно да се кахърят кой как ги бил продал. Важно е да се стигне до някакво споразумение между общината и инвеститорите, за да може да се подновят съоръженията с нови и безопасни.

12373

1

Emigirl

12.01 2018 в 16:01

Не съм на мнение, че Витоша под ръководството на общината и с общински пари ще е по-добре от в момента, даже мисля, че ще е по-зле
 
X

Подкастът на OFFNews