Села излизат на протест срещу нова жп линия

OFFNews 25 юли 2016 в 07:13 6715 4

Села излизат на протест срещу нова жп линия

Снимка OFFNews

Жителите на населени места край Вакарел излязоха тази сутрин на протест срещу проекта за строителство на жп магистрала. Линията е част от проект с национално и европейско значение, който трябва да свърже българо-сръбската граница с Турция и Гърция. Цялостното завършване на линията е заложено в новия програмен период, като се предвижда цялостното му изграждане да завърши до 2022 година. Това ще позволи влаковете по него да се движат с не по-малко от 160 км/ч.

Голямото притеснение за с. Плиовци е, че с прокопаването на тунел под къщите им, ще се разместят подпочвените пластове. "Имаме притеснение, че ихтиманска Средна гора е богата на уранови руди, не знаем дали са направени такива проучвания. Няма информация за такива проучвания. Всичко стана при пълно информационно затъмнение и нарушаване на граждански права. Даден е един голям терен за концесия. Там ще има взривове за добив", каза пред Нова тв жителка на селото. 

Според протестиращите трасето минава през лесопарк "Побит камък", който преди години е създаден, за да спрат свлачищните процеси. С прокопаването на жп трасето паркът ще бъде унищожен напълно, алармират жители на Вакарел. 

Както OFFNews вече писа по случая в направената през 2014 г. Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) е посочено, че прокопаването на участъците, през които ще премине тунел с дължина 6.7 км, представляват опасност за подпочвените води. Друго притеснение на жителите на околните населени места е концесията за инетртни материали, покрай която трасето преминава. В изготвения през 2016 г. ПУП е заложен завой по трасето на влака, който минава през землището на с. Полиовци, заобикаля проучване за концесията за добив на инертни материали и след това, с нов завой, продължава по първоначалната си траектория. Така тунелът минава непосредствено под къщите на жителите на селото на дълбочина около 120 метра. Нещо повече – в ПУП са посочени всички земеделски земи, гористи местности и пътища в землището на селото, но не и урбанизираната територия на самото село. Причината вероятно е, че със заповед на регионалния министър Лиляна Павлова, трасето не трябва да преминава през урбанизирани територии. За да се избегне това неудобство, селото просто отсъства от картите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

4

Raditsa

25.07 2016 в 19:10

Около 100 къщи в Полиовци са пряко засегнати - трасето е томно под тях, а над 1000 домакинства в махалите по посока яз.Искър ще изгубят водата си, защото са на сондажи с дълбочина между 40 и 60 метра. Тунелът извива толкова, за да съхрани парцел с концесия за добив на инертни материали, чиято давност е изтекла!? Освен това къщите в Полиовци са на 860-880 м.н.в, а най-ниската точка на трасето е на около 790-800 м - горе долу на нивото на сега съществуващото жп трасе! Абе само като се погледне доклада за овос, има го в мрежата!- и става ясно че нищо не е изпипано, а се искат евросредства. И ще има комисиони... А за редките дървесни видове в около 80-годишния парк до Побит камък и за неясното радиоактивно съдържание на изважданата скална маса, изобщо....

21668

3

Руслан

25.07 2016 в 09:34

Пълно съчувствие към хората, ама 120 метра ми се виждат доста. Не вярвам нечий геран да пресъхне.

12017

2

Кулин бан

25.07 2016 в 08:12

Едно село няма как да спре глобален проект…
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки