Сахарски прах над България до вторник: Астматиците да носят маски

OFFNews 31 март 2024 в 15:01 2982 0

пясък във въздуха

Снимка Pixabay

Сахарски прах във въздуха

Над България ще има пренос на сахарски прах в понеделник и вторник, съобщават от НИМХ.

Концентрацията на праховите частици във въздуха над западната половина на страната ще бъде със средни до високи нива, докато на изток те ще са по-ниски и хората там ще дишат по-спокойно.

Преносът на сахарски прах е явление, което е обичайно за България. В пролетните месеци атмосферната циркулация относително често води до увличане на частици от пустинята Сахара, които с юг-югозападен пренос достигат и до нашата страна.

Във вторник, когато въздушните потоци ще са предимно от северозапад, концентрацията на сахарски прах над страната ще започне да намалява.

Качеството на въздуха ще се подобри окончателно чак в края на седмицата следващата седмица (около 4-5 април), когато над страната ни се очаква да премине студен атмосферен фронт със силен западен вятър, твърдят синоптиците.

Междувременно обаче лекарите съветват по-чувствителните хора, особено тези с астма и хронична обструктивна белодробна болест, да слагат маска за лице, когато излизат навън. При тях може да се наблюдава засилена кашлица в следствие на дразнене в долните дихателни пътища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки