Съдии поискаха спиране на избора на инспектори във ВСС

Юлиан Христов 20 декември 2011 в 11:54 1590 0

Българин осъди държавата в Страсбург
Българин осъди държавата в Страсбург

Съюзът на съдиите в България поиска депутатите да спрат процедурата по избора на нови съдебни инспектори. Според най-голямата съдийска организация номинацията на кандидати трябва да бъде предшествана от дискусия с участие на неправителствени организации и на професионалните магистратски организации. Позицията на съдиите беше изразена в писмо на съюза до председателя на парламента Цецка Цачева.

Основното възражение на гилдията е, че са номинирани седем прокурори, един следовател, двама административни съдии и двама членове на съвета, единият от които дългогодишен прокурор. От ССБ изтъкват, че номинациите са направени в последния момент, без дискусия, без ясни критерии и основания на персоналните предложения.

Говорителят на Европейската комисия Марк Грей предупреди вчера, че процедурата ще намери място в следващия доклад по мониторинговия механизъм за България, който ще бъде оповестен най-вероятно през февруари.

В писмото до председателя на парламента се изразява опасение за липса на прозрачност в изборите на кандидатите и се припомня изричната препоръка на ЕК, че при назначенията в съдебната власт следва „безусловно да се спазват принципите на прозрачност, независимост, почтеност и професионални заслуги, като това се отнася и за назначенията във Висшия съдебен съвет“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков