Руската опозиция у нас иска градинката пред посолството на Москва да се казва Борис Немцов

Георги А. Ангелов 22 февруари 2022 в 15:52 2740 1

Руската опозиционна организация Отворено социално движение „За свободна Русия“ (България) предлага зелената площ пред посолството на Руската Федерация в София да носи името на убития руски опозиционер Борис Немцов. Неправителствената организация беше учредена в събота с цел укрепване на приятелството и  оказване на подкрепа на новата емигрантска вълна от Русия и бившия Съветски съюз. Сред учредителите е Генади Гудков - бивш депутат от Държавната дума на Руската федерация и синът му Дмитрий, който също беше депутат и трябваше да напусне Русия миналото лято. 

От организацията са създали електронна петиция и молят всеки подписал я, да заяви желанието си и в електронната приемна на Столична община. 

Руският политик Борис Немцов беше убит на 27 февруари 2015 г. в Москва. Той се превърна в символ и олицетворение на борбата за свобода и демокрация. "Призоваваме ви да следвате пътя на Вашингтон, Прага и други градове, където вече са се появили подобни мемориални площади. Вярваме, че по този начин българският народ може да покаже своята подкрепа и солидарност с всички, които смятат свободата и демокрацията за най-висша ценност. За нас, рускоезичните жители на България, Борис Немцов е национален герой, отдал живота си в борбата срещу диктатурата и потисничеството на народите на Русия. За съжаление, спонтанният мемориал на мястото на убийството на Борис Немцов в Москва непрекъснато се разрушава от властите, а поръчителите на това политическо убийство все още не са открити", се казва в петицията. 

От инициативния комитет на организацията предлагат на градинката, която сега представялва гола полянам да бъде поставена паметна плоча с името на Борис Немцов с дарения от доброволци, а също така да бъдат засадени и дървета.

"Надяваме се на вашето разбиране и подкрепа по този въпрос, тъй като България е избрала за себе си демократичен път на развитие. Това би било сериозен сигнал към всички демократични страни по света, че България и нейните граждани са солидарни с тях", пишат от организацията до Столична община. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

23.02 2022 в 02:03

Много ще е добре, тая част от мътната московска бохема хич да не се набърква в отношенията между двете държави. Толкова повече, че тия истории отдавна са демоде и в Москва, и в София.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков