Решено: Билетчето в София става 1.60 лева

Годишната карта пада със 135 лв., тикет системата готова догодина

OFFNews 14 април 2016 в 13:45 11891 42

Снимка Сергей Антонов

Билетът за еднократно пътуване в градския транспорт на София става 1.60 лева, картата с десет талона поскъпва от 8 на 12 лева. Повишението влиза в сила от първи юни. 

Това реши Столичният общински съвет след 3-часови дебати, съпроводени с протест, на редовната си сесия днес.

Предложението на ГЕРБ беше подкрепено от 34 общински съветници, "против" гласуваха 18, а 6  "въздържал се".

"За" са 29 от ГЕРБ (Орлин Алексиев e в чужбина), четиримата от СДС - Борислав Бориславов, Миглена Горанова, Радослав Абрашев и Антон Койчев, както и Прошко Прошков от ДБГ.

"Против" гласуваха седмината от БСП, четирима от "Група "5", тримата съветници от ДСБ, тримата от "Сердика" и Стефан Марков от ДБГ. 

"Въздържал се" гласуваха Иветка Петрова от квотата на ДБГ в Реформаторския блок, Стоян Александров от "Група "5" и четирима от "Патриоти за София" (ВМРО и "Атака").

Николай Пехливанов от "Атака" не участва в гласуването. Трайчо Трайков от гражданската квота в Реформаторския блок не присъства на заседанието. 

До един месец центърът за градска мобилност трябва да внесе предложение за въвеждане на постоянен контрол по градски линии, предложението беше направено от Борислав Бориславов от СДС. 

Изграждането на новата тикет система за транспорта в София трябва да започне на 31 юли и да прюключи за ЧНГ 2018. 

Прошко Прошков: 

Решението днес е най-евтиният вариант за столичани и запазва преференциите за пенсионери, ученици, студенти", заяви Прошко Прошков след гласуването в залата на "Московска" 33. „Темата за транспорта е била тема на всички мои лични предизборни обещания и едно от тях е да се създаде истински условия за реформа и да се направи така, че гражданите да плащат реалистична цена. Ако до година и половина не бъде въведена нова система и тарифна политика, ще търся отговорност, коментира той.

Разказите как се ощетяват софиянци са популизъм и митология, каза още Прошков. 

Калоян Паргов, БСП:

Ще сезираме областния управител за по-високата цена на билета за градския транспорт, съобщи председателят на групата на "БСП лява България" в СОС. Следващата стъпка е съдебна инстанция. Помните сагата за Наредба за паркиране от 2012 г., когато всички граждани си търсеха правата по съдебен път", припомни той. Тази цена на билетчето от 1,60 лева може да не влезе в сила много дълго време, ако гражданите са будни, каза още Паргов. 

Йорданка Фандъкова, кмет на София:

„Има още какво да се желае по отношение на прозрачността в работата на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Назначила съм проверка на обществените поръчки в ЦГМ от 2015 г. досега, за да сме сигурни, че няма опити за злоупотреби”, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. На шест месеца ръководството на ЦГМ трябва да се отчита публично пред транспортната комисия на Столичния общински съвет (СОС). Проверката на обществените поръчки трябва да бъде готова в следващите седмици и ако има някакви съмнения от страна на одиторите, ще предоставя резултатите на компетентните органи, както винаги съм правила”, посочи Фандъкова. По думите й е особено важно, че цената на картите за пътуване не се повишава. С преференциалните карти за пенсионери, ученици и студенти едно пътуване излиза 20 ст., а с редовните карти - до 50 ст., подчерта Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки