Религиозните общности силно разтревожени от Луков марш

OFFNews 09 февруари 2018 в 09:41 3847 4

Снимка Архив

Националният съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) е силно разтревожен от поредния Луков марш, насрочен за 17 февруари в центъра на София, съобщава съветът в своя позиция.

Маршът е в памет на генерал Илия Луков и ще се проведе за 15-а поредна година.

"Генерал Христо Луков, прочул се с яростните си антисемитски и неонацистки възгледи, е бивш военен министър и една от ключовите фигури, допринесли за присъединяването на България към държавите от “оста” през Втората Световна Война.

Целта на това факелно шествие е единствено демонстрация и пропаганда на неонацистки и ксенофобски идеи. Провеждането му само ще подтикне към омраза и ще способства за изкуственото насърчаване на етническо, религиозно и расово
противопоставяне. Прояви от този род нерядко завършват и с актове на вандализъм и насилие, които са позорни за едно мирно и толерантно общество, каквото е българското", пише още в писмото на съвета, изпратено до медиите.

Представителите на религиозните общности заявяват, че провеждането на марша е срам за столицата на една демократична държава.

Националният съвет за религиозните общности в България е създаден през 2008 г. по инициатива на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет. Негови учредители и редовни членове са: Българска православна църква; Мюсюлманско изповедание; Арменска апостолическа църква; Централен израилтянски духовен съвет; Обединени евангелски църкви и Католическа екзархия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

4

sawall

09.02 2018 в 11:53

Аз бих мариширувал за Ген. Иван Луков, той изглежда като да е бил готин пич в Уикипедия.

За Ген. Христо Луков съм против. Ако той е бил патриот по тази дефиниция са били патриоти и Химлер, и Артур Аксман. И какво, да ги почитат случайно в Германия?

Изненадва ме, че БПЦ мълчи по темата, освен като част от това писъмце, но за конвенциите за защита от домашното насилие иначе е твърдо против и е много гласовите

25665

2

Victimized

09.02 2018 в 11:12

Илия Луков е изпълнител на народни песни, вземете се в ръце, че журналистиката ви е на скандално ниво....

10571

1

Hissarion

09.02 2018 в 10:00

Фандъчката е толерантна към коалиционните партньори и ще си затвори очите за пореден път. Може да са я планирали София като хъб за неонацизма в Европа. Така ще привлечем едни особено нишови туристи специално за това събитие.

 
X

Да помогнем на украинските деца!