Ректорът на Софийския университет отличи ''Софийска вода'' с грамота за подкрепа

OFFNews 06 юли 2023 в 15:32 1318 0

Снимка Софийска вода

В продължение на два дни Научната конференция на тема "Чисти технологии за устойчива околна среда и кръгова икономика" събра представители на научната общност и бизнеса в Аулата на Софийския университет.

Събитието, организирано от учебното заведение, цели да популяризира дейността на Центъра за компетентност „Clean&Circle” и възможностите, които той създава за бизнеса.

Ректорът на СУ „Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков отличи дружеството с грамота за подкрепа

Официален гост на откриването беше изпълнителният директор на „Софийска вода“ Васил Тренев, който поздрави и благодари на интердисциплинарния екип на Clean&Circle. Той открои изключителния принос на проф. Яна Топалова, координатор на проекта, в рамките на който се създава Центърът, за постигнатите успехи:

„Софийска вода“ е част от голямата международна група Веолия и заедно с всички останали компании на Веолия по света сме се посветили на голямата цел да бъдем еталон за екологична трансформация като търсим, стимулираме и разбира се внедряваме в нашата ежедневна дейност нови технологични решения. Във Ваше лице виждаме партньори, съмишленици и посветени на каузата учени и практици". 

Проф. Топалова благодари на партньорите по проекта, че в процеса на работата досега са били отворени към всички идеи.

В рамките на двудневната програма бяха представени вече реализирани научни разработки. Сред тях e съвместният проект на специалистите на „Софийска вода“ и учените на Центъра - „CoV-WATER - Изследване на SARS-CoV-2 в отпадъчните води на град София“. Повече за него разказа Сениха Велиша, отговорник „Биология“ в Лабораторен изпитвателен комплекс на „Софийска вода“, която също е възпитаник на Биологическия факултет на СУ.

„Ползите от такива проекти са за цялото общество. Освен това те са дългосрочни и дават възможност дори и след отминаване на кризата с COVID- 19, да бъдем по-подготвени за такива извънредни ситуации“, допълни Весела Стефанова, старши мениджър в Лабораторен изпитвателен комплекс на „Софийска вода“.

Конференцията е част от проект BG05M2OP001-1.002-0019-С07 "Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика", финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 – 2020 г. Изпълнението му стартира през март 2018 та година. Общата стойност на проекта е 23 667 925,86 лева, от които 20 117 736,97 лева европейско и 3 550 188, 89 лева национално съфинансиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!