Разширява се обхватът на третия лъч на метрото: докъде ще стигат новите станции

OFFNews 14 септември 2022 в 15:39 5203 0

Столична метростанция

Снимка Мая Младенова

Столична метростанция

Промяна в Общия устройствен план на София ще позволи разширение обхвата на линия 3 на софийското метро. Тя бе приета на днешното заседание на Министерския съвет.

Предвижда се разклонението на линия 3 на метрото да бъде от бул. „Евлоги Георгиев“ при Военна академия „Г. С. Раковски“ до пътния възел на бул. „Цариградско шосе“ с ул. „Проф. Петър Мутафчиев“. Трасето ще преминава по ул. „Гео Милев“, бул. „Асен Йорданов“, пред зала „Арена Армеец София“ и по бул. „Цариградско шосе“.

Метромрежата ще се увеличи с 6 км и 6 метростанции. Общата дължина на линиите ще стане 61 км, а метростанциите ще са общо 56.

След разширението метрото ще превозва годишно с 16 млн. пътници повече. Делът на пътуванията с метро в градския транспорт ще доближи 50%.

Очаква се разширението да намали трафика на автомобили с около 25% (8801 коли дневно).

Проектът за разширение на метрото ще бъде финансиран от Столична община с инвестиционен заем, собствени средства и със съфинансиране от държавния бюджет. Общата инвестиция е 548 млн. лв. От тях 360 млн. лв. със заем от ЕИБ; 45 млн. лв. от собствени средства и 143 млн. лв. от държавния бюджет.

По-високата скорост на придвижване с метрото в сравнение с останалия транспорт ще спести на жителите града допълнително 8 553 човекочаса на ден.

Разширяването на метрото ще доведе до намаляване на вредните парникови газове, фини прахови частици, оловни аерозоли и др. с няколко хиляди тона годишно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки