Компанията на Илон Мъск слага втори мозъчен имплант

OFFNews 21 май 2024 в 17:10 1087 0

Илон Мъск

Снимка АП/БТА

Илин Мъск

Kомпанията "Нюралинк", собственост на Илон Мъск, е получила разрешение за поставяне на мозъчен имплант на втори пациент, съобщи Ройтерс, позовавайки се на "Уолстрийт джърнал".

Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата в САЩ е дало разрешение на мозъчния чип, след като компанията е разрешила проблемите с имлантацията, възникнали при първия пациент. През миналата седмица Ройтерс съобщи, позовавайки се на свои източници, че малки жици в мозъка на първия пациент са се разместили. "Нюралинк" е знаел за проблема отдавна.

Компанията на Мъск съобщи за успешна имплантация на мозъчен чип на 28 януари, предаде ТАСС. Доброволецът - 29-годишният Нолан Арбо, е бил парализиран осем години преди имплантацията вследствие на инцидент, загубвайки чувствителност от раменете надолу. В резултат на мозъчната имплантация мъжът е започнал да движи курсора по шахматната дъска на своя лаптоп. Месец по-късно имплантът е спрял да изпраща сигнали, необходими за преобразуване на мислите му в движение на курсора.

Стартъп компанията "Нюралинк" беше основана от Мъск през юли 2016 г. Тя се занимава с разработка на чипове, които в перспектива биха могли да бъдат имплантирани в човешки мозък. Илон Мъск смята, че подобни устройства биха позволили на човека да се превърне в киборг, способен да се противопостави на изкуствения интелект (ИИ). На 23 май 2023 година компанията обяви, че е получила разрешение за клинични изпитвания върху хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови