Протестни шествия в София и още градове в подкрепа на арменците от Нагорни Карабах

OFFNews 01 октомври 2023 в 09:49 2250 1

Арменската църква в София

Снимка Арменската църква в София

Представители на арменската общност от София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе излизат на протестно шествие в подкрепа на арменците от Нагорни Карабах, съобщиха от църковното настоятелство на арменската църква в София, цитирани от БТА. 

Протестът е част от международна инициатива на всички арменски общности и ще се проведе по едно и също време в различни градове в Европа и по света. Митингът в София ще е пред сградата на Представителството на Европейската комисия (ЕК) от 13:00 часа, а в останалите градове ще e по същото време пред арменските храмове в страната. В Русе митингът ще се проведе пред сградата на Общината.

Инициативата „Европейци за Арцах“, както арменците наричат Нагорни Карабах, обединява арменските общности в Европа и повече от 500 европейски обществени структури. В същия ден и час на 1 октомври митинги се провеждат в Брюксел, Лондон, Виена, Стокхолм, Лион, Марсилия, Копенхаген, Мюнхен, Прага, Лисабон, Братислава, Никозия, Атина, Букурещ и други.

Освен солидарност и подкрепа, целта на протестната акция е да привлече фокуса на общественото внимание в навечерието на третата среща на върха на Европейската политическа общност, която ще се проведе на 5 октомври в Гренада, Испания. В рамките на това събитие е планирана среща между министър-председателя на Република Армения Никол Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев с посредничеството на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!