"Протестна мрежа" показва кой депутат как ще гласува за съдебната реформа

OFFNews 20 юли 2015 в 13:37 5106 5

"Протестна мрежа" стартира нова онлайн платформата за граждански контрол - “Питай депутат”, която ще позволява на хората сами да питат народните представители какво смятат по актуални политически въпроси.

Първата цел на платформата е гражданите да получат ясна представа как ще гласуват народните представители за предстоящите промени в Конституцията, които са част от съдебната реформа на министър Христо Иванов.

Освен това платформата позволява чрез няколко всеки с достъп онлайн да може да зададе сам на някой от 240-те депутати въпроса дали ще подкрепи измененията в Конституцията и да получи отговор за позицията на народния представител по дадената тема.

При получаване на отговор от депутат, той ще бъде отбелязван публично в платформата като “за” или “против”, а при “въздържал се” полето за задаване на въпрос ще остава активно за запитвания и от други граждани.

От попълнените данни за момента става ясно, че при гласуването в зала депутатът от БСП Ангел Найденов ще гласува против. Това ще направят и Хасан Адемов и Камен Костадинов от ДПС, както и независимият народен представител Велизар Енчев

Засега "за" промените в Конституцията са се обявили председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, Любомир Христов, Димитър Танев и Кирил Калфин от ГРЕБ. Реформата ще бъде подкрепена при гласуването и от Никола Хаджийски, Мартин Димитров, Настимир Ананиев, Корман Исмаилов и Антони Тренчев от Реформаторския блок (РБ).

Четин Казак от ДПС също е казал "да" на промените в Конституцията. Независимият народен представител Ана Баракова. Явор Хайтов от Български демократичен център също застава зад реформата.

Очаква се "Питай депутат” да има и разяснителни функции, давайки предистория и кратки анализи по различните проблеми. Така че платформата ще разглежда и други важни за обществото теми.

“Разчитаме, че чрез платформата “Питай депутат” българските граждани ще започнат по-активно да комуникират с народните избраници и да следят кой как си върши работата”, казва Георги Илиев, един от създателите на сайта.

Според него така гражданите ще разберат кои от депутатите реално се интересуват от гражданите и тяхното мнение и кои гледат на тях просто като избиратели за следващия парламентарен вот.

Авторите на идеята вярват, че “Питай депутат” ще показва дали народните представители превръщат своите обещания в дела.

“Хората често лесно забравят, когато става въпрос за политика, но ние ще пазим данните от това, което депутатите са обещали на гражданите чрез платформата, и те ще могат лесно да бъдат сравнявани с резултатите от гласуванията в пленарната зала”, споделят създателите на сайта.

Самите народни представители ще виждат реално кой им задава въпроса и ще могат да отговарят по електронен път. Освен чрез електронната комуникация, позициите на депутатите по конкретните въпроси ще бъдат отразявани и от публичните им изказвания пред медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки