Природозащитници спечелиха съдебна битка за "Карадере"

OFFNews 19 октомври 2015 в 19:12 4891 1

Карадере

Снимка Архив

Изглед от „Карадере“

Природозащитниците победиха в съдебния маратон по нашумелия преди повече от година случай „Карадере“, става ясно от съобщение на Върховният административен съд.

По-късно трябва да стане известен изходът и от други техни жалби в защита на колоритната защитена местност край морета, недалеч от курортния град Бяла.

Протести пламнаха миналата есен, след като шефът на РИОСВ – Бургас, реши, че дружество „Макси I“ може да построи в „Карадере“ ваканционен комплекс, без да се извърши предварителна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

Природозащитници внесоха жалба против това решение, но по-късно Бургаският административен съд го потвърди.

Днес ВАС е обезсилил постановеното от първата инстанция.

А решението на шефа на бургаската екоинспекция „според което не е необходимо извършването на ОВОС за изграждането на луксозен къмпинг, трябва да се счита за окончателно оттеглено и не пораждащо правни последици“. Това се казва в съобщение на пресслужбата на ВАС.

Днешното решение № 10855/19.10.2015 г. е „постановено след конституирането като страни и на Българска Фондация „Биоразнообразие“ и „Българско сдружение за защита на птиците“.

То е „окончателно и необжалваемо“. От него следва, че пред РИОСВ-Бургас ще продължи процедурата по инвестиционното предложение на „Макси I“АД, „но на етап уведомяване на компетентните органи по околната среда и засегнатото население“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!