Препломбираха над 7000 колонки, 10 хванати да мамят

OFFNews 21 август 2015 в 20:10 5378 11

Снимка БГНЕС

Към 17:00 часа сме препломбирали 6800 колонки в цяла България. Към настоящия момент са повече от 7000. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от „Фокус”.

Нарушения са открити в 10 колонки или 58 разходомера, което е по-малко от 1% от общо проверените разходомери. Тези колонки са запечатани. При тях има 10% манипулация в измерването на разходомерите, обясни Лукарски.

По думите му проверката на бензиностанцията в Бургас не е показала нередности и нарушения.

По нормативна уредба след извършване на ремонт на колонката се подава до Българския институт за метрология заявление от тези, които експлоатират бензиностанцията. Това трябва да се случи в 14-дневен срок след завършването на ремонта. Проблемите, за които премиерът говори по време на заседанието на Министерския съвет, са свързани с момента, в който се поставя ремонтна пломба, а не е поставена все още тази на Българския институт по метрология, което създава възможности за манипулации по отношение на колонките, обясни Лукарски. 

Основните моменти, в които има манипулация, са свързани с неточността на разходомерите, подчерта той.

Има един друг проблем, който нормативно не е под контрола на Българския институт по метрология и Държавната агенция - т.н. „хакване” на сървъра. Данните се командват по компютърен път от сървъра в бензиностанцията. Това е нещо, което ние по закон не проверяваме, но сме установили, че има там манипулации, които респективно ощетяват потребителите, коментира министърът на икономиката.

Друг проблем е, че фирмите, които извършват ремонтите преди сегашното пломбиране, са несертифицирани и би следвало да се изгради нормативна уредба, която да сертифицира фирмите, извършващи ремонт, защото и там би могло да се допусне злоупотреба или манипулация, допълни Лукарски.

Лукарски заяви, че Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе за това дали има картел при горивата.

До премиера Бойко Борисов вече е изпратен изготвеният доклад относно структурите на Българския институт по метрология и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков