Посланик Мустафа връчи визи на петима студенти по програмата "Work and travel" за първи път след пандемията

Даниела Добрева 03 февруари 2023 в 13:28 2022 0

Мустафа

Снимка Посолството на САЩ

Посланик Херо Мустафа даде старт на подновената програма "Работа и пътуване" и лично връчи визите на първите петима български студенти.

Бъдете посланици на своята държава в САЩ - с тези думи американският първи дипломат у нас Херо Мустафа се обърна към петимата студенти, които тази година ще заминат за различни щати на страната по лятната програма "Работа и пътуване". По нея от 2000 г. досега визи са получили над 120 000 български студенти. По време на пандемията от COVID-19 програмата бе спряна и е възстановена през тази година.

"С радост подновявам традицията днес, заобиколена от студенти, които скоро ще се спуснат във вълнуващи приключения в САЩ. Двупосочното пътуваме между САЩ и България е в сърцевината на това, което прави нашите страни толкова близки приятели, партньори и съюзници. В годината, в която отбелязваме 120-годишнината от установяване на дипломатическите отношения, ще кажа само това: Връзките между Америка и България, между американския и българския народ никога не са били по-силни и ние сме решени да ги развиваме още повече", подчерта посланик Мустафа, която лично връчи визите на петимата студенти.

Тя обясни, че консулският отдел, който не е спирал работа и по време на пандемията, е възстановил пълния си оперативен капацитет. 

"Лятната програма предлага уникална възможност на студенти от университети и колежи от цял свят да живеят и работят в САЩ по време на лятната си ваканция, да общуват с американски граждани, да подобрят познанията си по английски език и да опознаят културата и начина на живот в САЩ. Нещо повече - програмата позволява на студентите да бъдат посланици на своите държави и да споделят най-доброто от своята богата култура и традиции с американския народ", подчерта дипломатът. 

Генералният консул Майкъл Гриър обясни, че програмата насърчава законните пътувания за културен обмен. За да участват в програмата, студентите трябва да владеят английски език, да са записани като редовни студенти и да планират да се върнат в България, подчерта той.

Петимата студенти са кандидатствали за летни бригади чрез агенция, от където избират работното им място. Целият процес отнема около 5 месеца. Интервюто за виза е предшествано от разговор с работодателя, който трябва да даде съгласието си. Повечето от работодателите са от областта на туризма.

Единият от студентите - Деан Гинев, учи магистратура "Политология" във Великотърновския университет и това лято ще е за шести път на бригада в САЩ. Преди това е бил в Аляска, Масачузетс, Калифорния, Хавай и Бостън. Тази година ще е отново в Аляска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша